Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: «Χωρίς όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε στον μεσαίωνα!» Ξαναβλέπουμε, λοιπόν, τα ρεβίθια

Χάρη στις θρεπτικές τους ιδιότητες τα όσπρια ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των υπερτροφών. Βάλτε τα, λοιπόν, στο τραπέζι σας!

Φασόλια: βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, δηλαδή πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Ως σούπα, στον φούρνο ή ως σαλάτα, αποτελούν μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης, κυρίως για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.

Ρεβίθια: οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτούν (π.χ. σούπα, ρεβυθοκεφτέδες, χούμους, σαλάτα) τα κάνουν ένα από τα αγαπημένα όσπρια όλων μας.

Φάβα: είναι ο καρπός του φυτού λαθούρι, που μετά την αποξήρανσή του θρυμματίζεται και μαγειρεύεται. Η φάβα Σαντορίνης, έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. και την ιδιαίτερη γεύση της την οφείλει στο μικροκλίμα και τη σύσταση του εδάφους του νησιού.

Φακές: είναι ένα όσπριο με πολλές εναλλακτικές, όχι μόνο γιατί μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλές ποικιλίες.
 
Η πρόταση είναι της Ευτοπίας:  www.e-utopia.gr

Και μιας και μιλάμε για όσπρια, ορίστε και μια υπέροχη κρύα σούπα με ρεβίθια και ταχίνι από τον Άκη Πετρετζίκη , από το site του: akispetretzikis.com

ΥΛΙΚΑ

•    1 κούπα ψιλοκομμένες ντομάτες
•    1 κούπα ψιλοκομμένο αγγούρι με τη φλούδα τους πλυμμένη
•    1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    2-3 κ.σ. ελιές χωρίς κουκούτσι σε ροδέλες
•    1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
•    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    3 κούπες έτοιμα βρασμένα ρεβύθια
•    3 κ.σ. χυμός λάιμ
•    ελαιόλαδο
•    ¼ κ.γ. κύμινο τριμμένο
•    1 σκ. σκόρδο
•    2-3 κ.σ. ταχίνι
•    100 γρ. φέτα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•    Σε ένα μπολ με το κουτάλι απαλά χωρίς να το πατάμε, ανακατεύουμε τις ντομάτες με το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις ελιές, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
•    Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τα ρεβίθια μαζί με το χυμό λάιμ, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, κύμινο, σκρόδο, το ταχίνι και λίγο αλατοπίπερο.
•    Προσθέτουμε νερό μέχρι η σύσταση της να φτάσει εκεί που τη θέλουμε. Η σωστή σύσταση αυτής της σούπας είναι λίγο πηχτή. Δεν τη θέλουμε να είναι πολύ αραιή.
•    Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
•    Αδειάζουμε τη σούπα σε μπολ και από πάνω μοιράζουμε το μείγμα με τη ντομάτα και το αγγούρι, τη φέτα, έξτρα κίμινο και ελαιόλαδο…
•    Είναι μια εξαιρετικά εύκολη συνταγή που χρησιμοποιεί τα ρεβύθια που τυχόν μας έχουν μείνει .

Καλή σας όρεξη!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr