Πεντανόστιμη συνταγή για... αποτοξίνωση από τον Άκη Πετρετζίκη - Εύκολη σαλάτα με γλυκοπατάτες
Μια ξεχωριστή γαστρονομική πρόταση παρουσιάζει ο αγαπημένος μας σεφ...
Συστατικά:
1 κιλό γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2 εκ.
1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς το κοτσάνι, χωρίς τα σπόρια και κομμένη σε κομμάτια 0,5 εκ.
2 κ.σ μηλόξυδο
1 κ.σ μουστάρδα Dijon
αλάτι
πιπέρι
¼ κ.γ πιπέρι καγιέν
5 φέτες μπέικον κομμένο
3 κ.σ ηλιέλαιο
3 φρέσκα κρεμμύδια
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Αχνίζουμε τις γλυκοπατάτες σε μια κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε με το καπάκι κλειστό μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες για περίπου 16-20 λεπτά. Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και ξανακλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν η πιπεριά και οι πατάτες. Σουρώνουμε τα λαχανικά μας και ξεπλένουμε με κρύο νερό για 2 λεπτά μέχρι να παγώσουν εντελώς.
Σουρώνουμε ξανά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε το ξύδι, τη μουστάρδα, ½ κ.γ αλάτι, ½ κ.γ πιπέρι και το πιπέρι καγιέν. Το μισό από αυτό το μείγμα το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με μια μεμβράνη από πάνω και το βάζουμε στα μικροκύματα μέχρι να βγάλει ατμούς για 30’’ στα 800 watt. Ψεκάζουμε με αυτό τα λαχανικά μας και το ρίχνουμε από πάνω να πάει παντού. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να απορροφήσουν τα αρώματα για περίπου 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, σοτάρουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι 25 εκ. σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό για 6-8 λεπτά. Το βγάζουμε με ένα κουτάλι και το βάζουμε σε ένα πιάτο αφού πρώτα το έχουμε καλύψει με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Σιγά σιγά, προσθέτουμε το λάδι μέσα στο μείγμα ξυδιού (το μισό που έχει περισσέψει) και χτυπάμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε το dressing μας πάνω από τη σαλάτα έτσι ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε και κρυώνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr