Πώς ''χρυσώνει'' η Κομισιόν την δήλωση Τουσκ - Τι ζητάει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής 18/3
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου με τη θέση ότι είναι ανάγκη να καταδικαστούν οι μονομερείς ενέργειες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Τουρκία και να μην υπάρξουν διαχωριστικές γραμμές εντός της ΕΕ, αλλά μία και συμφωνημένη πολιτική.
Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά και πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός στην Αθήνα και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον απώτερο στόχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ευχαρίστησε ουσιαστικά τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των συνόρων. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Τουσκ προκάλεσαν την αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ
Τα σύνορα είναι κλειστά ντε φάκτο για τους παράτυπους μετανάστες, αναφέρουν ελληνικές εκτιμήσεις, παραπέμποντας σε σχετικές εκκλήσεις προς μετανάστες να μην επιχειρούν το επίπονο ταξίδι προς την Ευρώπη. Όμως παράλληλα, είναι θετικό στοιχείο η επικαιροποίηση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών, που υπογράφηκε στη Σμύρνη την περασμένη Τρίτη, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η συνολική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία.
Υπό αυτό το πρίσμα, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα των χωρών Βίζεγκραντ επιχειρεί να κερδίσει ζωτικό διπλωματικό χώρο στην ΕΕ και να καταστήσει την πλήρη άρνηση για συνεργασία στο προσφυγικό κυρίαρχη πολιτική θέση, η οποία όμως είναι αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αντιλαμβάνεται ότι πλέον η αποστολή της έχει γίνει πιο σύνθετη, καθώς με τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών διασώζει μια ευρωπαϊκή στρατηγική, και υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ οφείλει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία με κάθε τρόπο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα λειτουργεί ως εκφραστής μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, που πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες.
Σχοινάς: Τα κράτη πρέπει να μιλούν μεταξύ τους
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».
Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».
Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας. «Κινητοποιούμε» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να βοηθήσουμε «βραχυπρόθεσμα» όσους βρίσκονται στην «τρομερή» αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.
Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κορατία και η ΠΓΔΜ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr