Ο Άκης μας προτείνει κάτι ελαφρύ και νόστιμο: Ανοιξιάτικη Πατατοσαλάτα με σπαράγγια και αρακά
Μια συνταγή ειδική για αποτοξίνωση μετά το Πάσχα!
Συστατικά
900 γρ. πατάτες baby
500 γρ. σπαράγγια
100 γρ. αρακά
100 γρ φασολάκια φρέσκα μόλις βρασμένα
4 μικρά ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Για τα κρεμμύδια πίκλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ της κούπας ξύδι λευκό
¼ της κούπας νερό
1 κ.σ. αλάτι χοντρό
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
Για τη vinaigrette της σαλάτας μας
¼ της κούπας ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρους κόκκους σιναπιού
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
2 κ.σ. μηλόξυδο
αλάτι
πιπέρι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb
Τοποθετούμε τις πατάτες σε μία μέτρια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι και να πέφτουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις πίκλες μας. Βάζουμε το ξύδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα βάζο με καπάκι και χτυπάμε μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο μείγμα με το ξύδι. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν μπορούμε, τα αφήνουμε στην άκρη για ολόκληρη τη νύχτα.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για τις πατάτες με αλατισμένο νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Ετοιμάζουμε δίπλα ένα μπολ μεγάλο με πάγο και νερό μέσα. Καθαρίζουμε τα σκληρά μέρη από τα σπαράγγια . Μόλις βράσει το νερό , βάζουμε μέσα τα σπαράγγια μας . Μετά από ένα λεπτό βάζουμε και τον αρακά μας. Μετά από 2 λεπτά , σουρώνουμε τα λαχανικά μας και τα βουτάμε αμέσως στο κρύο νερό. Σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την περίσσεια νερού.
Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια του 1.5 εκ και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μεσαίου μεγέθους και τις προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο . Αν είναι πολύ μεγάλα, μπορούμε να ξεκινήσουμε κόβοντας τα κατά μήκος πρώτα.
Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη σαλάτα, ή 1-2 ώρες πριν, χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας . Ρίχνουμε και όσα κρεμμυδάκια πίκλες θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr