Οι 3 συνταγές του Άκη για όλο το καλοκαίρι: Κολοκυθοκεφτέδες (βίντεο) ντοματοκεφτέδες & μελιτζανοκεφτέδες- Καλή όρεξη

Κολοκυθοκεφτέδες

Συστατικά
500 γρ. κολοκύθια τριμμένα
200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1/3 μάτσο άνιθο, ψιλοκομμένο
1 μάτσο δυόσμο μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ξύσμα απο 2 λάιμ
1 κοφτό κ.γ. τριμμένο κύμινο
2 πρέζες μπούκοβο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο κόλιανρο για το σερβίρισμα
φέτες λάιμ για το σερβίρισμα
Για τη σος

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 2 λάιμ
1 κοφτό κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Μέχρι τώρα κάνατε κολοκυθοκεφτέδες που μπορεί να μην έβγαιναν καλοί... Με τη συνταγή αυτή θα σας πω όλα τα μυστικά...

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρύφτη και σε μια πετσέτα βάζουμε τα τρίμματα με λίγο αλάτι και στύβουμε γερά να φύγουν όλα τα ζουμιά τους.
Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον άνιθο, τον βασιλικό, το ξύσμα από 2 λάιμ, το κύμινο, το μπούκοβο, τη φέτα, τα αυγά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας.
Μόλις ζεστάνει το λάδι (δε θέλουμε να κάψει πάρα πολύ γιατί θα καούν οι κεφτέδες μας) τους ρίχνουμε και μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα από τη μία πλευρά με τη βοήθεια ενός κουταλιού τους γυρίζουμε από την άλλη.
Μόλις είναι έτοιμοι τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τα λάδια οι κεφτέδες.
Μόλις τους τηγανίσουμε όλους, τους αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σος

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το γιαούρτι, το μέλι, το κύμινο, αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. 
Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας με τη σος, λίγο μπούκοβο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και φέτες λάιμ. 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Ντοματοκεφτέδες

Συστατικά
400 γρ. ντομάτες (200 γρ. ψιλοκομμένες και 200 γρ. στον τρίφτη)
180 γρ. κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο
260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
10 φύλλα δυόσμο
6 – 7 φύλλα βασιλικό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε πολύ το μέλος μας, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, για αυτούς τους πεντανόστιμους ντοματοκεφτέδες.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα 200 γρ. από τις ντομάτες και τα μυρωδικά.
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τις ντομάτες.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα παραπάνω υλικά (ντομάτες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μυρωδικά), ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλέυρι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα οι ντοματοκεφτέδες μας και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας τους ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι ή τυροκαυτερή.

Μελιτζανοκεφτέδες

Συστατικά
500γρ μελιτζάνες (καλύτερα να είναι φλάσκες, χωρίς αυτό όμως να είναι δεσμευτικό)
1 αυγό
20 γρ λάδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας γαλέτα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
40 γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
αλάτι και πιπέρι
50 γρ τριμμένη γραβιέρα (ή γενικότερα ότι τυρί θέλουμε)
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σώς γιαουρτιού

300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Αφού πλύνουμε τις μελιτζάνες και κόψουμε Μόνο τα κοτσάνια τους τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει περίπου 10 λεπτά… ανάλογα και το μέγεθος τους..ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ να βράσουν πάρα πολύ ίσα να μαλακώσουν και να τρυπιούνται…
Τις σουρώνουμε αμέσως!!!... και τις κόβουμε και στη μέση κάθετα… και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν
Αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια…
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αυγό, το λάδι, το μέλι, το αλεύρι, τη γαλέτα, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.. ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ρίχνουμε και όλα τα τα υπόλοιπα υλικά.. και ανακατεύουμε καλά..
Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένο για να δέσει καλύτερα και να ενωθούν τα αρώματα.. (σε αυτό το στάδιο… αν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ αραιό για να το παίρνετε σε κουταλιές και να το τηγανίζετε, προσθέστε το πολύ 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη)
Τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο βάζοντας το μείγμα μέσα στο λάδι σε κουταλιές και όταν είναι έτοιμοι οι μελιτζανοκεφτέδες μας τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια…
Τρώγονται ζεστοί αλλά είναι επίσης νόστιμοι και κρύοι
Συνοδεύουμε με τη σως γιαουρτιού
Για τη σώς γιαουρτιού απλώς ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπώλ --ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr