Να ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε δυσπεψία- Σας τις παρουσιάζουμε
Αν, όμως, έχετε έλλειψη σε κάτι, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως η ναυτία και το φούσκωμα.
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δύσκολα στην πέψη, κυρίως λόγω της λακτόζης που περιέοχυν. Όταν η λακτόζη δεν μεταβολίζεται σωστά (όπως στους ανθρώπους που πάσχουν από δυσανεξία σε αυτή), εμφανίζονται συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια, και σε πιο κακές περιπτώσεις, διάρροια. Παρ’ όλα αυτά, το γιαούρτι και ορισμένα τυριά, που δεν έχουν λακτόζη, ίσως να μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
Πικάντικα φαγητά
Αν πάσχετε από ναυτία, τάση για εμετό και διάρροια, είναι καλύτερο να αποφύγετε τις τροφές που δραστηριοποιούν ακόμα περισσότερο το πεπτικό σύστημα, και τα πικάντικα φαγητά κάνουν ακριβώς αυτό. Σε γενικές γραμμές, οι πιο “πεζές” γεύσεις, χωρίς καρυκεύματα, είναι η πιο ασφαλής επιλογή σας όταν πάσχετε από δυσπεψία.
Όξινα φαγητά
Ο πολτός ντομάτας και τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι είναι όξινες τροφές και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στο πεπτικό σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει με τα ποτά που περιέχουν ανθρακικό. Αποφεύγετέ τα.
Λιπαρά φαγητά
Οι λιπαρές τροφές προκαλούν συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσπεψία, ή να προκαλέσουν διάρροια σε ορισμένους ανθρώπους, αναλόγως τον τύπο των λιπαρών που καταναλώσατε. Αποφύγετε το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και το τυρί για ένα χρονικό διάστημα, και προσπαθήστε να τρώτε μικρές μερίδες, διάσπαρτες μέσα στην ημέρα σας, για να μην ασκήσετε μεγάλη πίεση στο στομάχι σας.
Τηγανητά φαγητά
Το πρόβλημα με τα τηγανητά είναι πως δρουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι λιπαρές τροφές: κινούνται στον γαστρεντερικό σωλήνα με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να χωνεύονται σωστά, προκαλώντας δυσπεψία, ή μπορεί να παραμείνουν σε αυτόν για πολλή ώρα, κάνοντάς μας να νιώθουμε πρησμένοι.
Επεξεργασμένες τροφές
Αν αντιμετωπίζετε δυσπεψία, πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, καθώς δεν περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, οι επεξεργασμένες τροφές (όπως το λευκό ψωμί) συχνά περιέχουν συντηρητικά.
Τεχνητά γλυκαντικά
Από όλα τα τεχνητά γλυκαντικά, αυτό που συνδέεται πιο συχνά με πεπτικά προβλήματα είναι η σορβιτόλη. Είναι ένα σάκχαρο που δεν χωνεύεται εύκολα, και βρίσκεται σε φυσική κατάσταση σε ορισμένα φρούτα, αλλά ως τεχνητό γλυκαντικό, τη βρίσκουμε σε τσίχλες και σε ορισμένα φαγητά διαίτης. Είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία.
Αλκοόλ
Όταν αισθάνεστε ναυτία, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγετε το αλκοόλ. Θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα. Διατροφικά μιλώντας, το αλκοόλ δεν περιέχει κυριολεκτικά τίποτα που να είναι ωφέλιμο για το σώμα: μηδέν πρωτεΐνες, βιταμίνες ή καλούς υδατάνθρακες. Και ένα από τα (πολλά) προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι η δυσπεψία.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη κάνει τις τροφές να κινούνται πιο γρήγορα στον πεπτικό σωλήνα και οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία στον καθένα. Συνεπώς, αν πάσχετε ήδη από δυσπεψία, η κατάστασή σας μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. Και, να θυμάστε, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα περιέχουν επίσης καφεΐνη.
Γλυκά ή αλμυρά
Προσπαθήστε να διατηρείτε την ισορροπία στις γεύσεις των φαγητών σας. Το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα τροφές που είναι πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές. Η σοκολάτα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, από καούρα μέχρι και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε πιο άσχημες περιπτώσεις.
Φαγητά που έχουν αλλοιωθεί
Οποιοδήποτε φαγητό που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το ψυγείο σας όσο πιο καθαρό γίνεται, για να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων. Προσέξτε τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης, όπως η κούραση, οι κράμπες στο στομάχι και ο μυϊκός πόνος.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr