Να γιατί πρέπει να τρως μπρόκολο 2 φορές την εβδομάδα (και η γρήγορη συνταγή για ψητές κροκέτες μπρόκολου)

Η συχνή κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και αρκετές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη σχετική με superfoods όπως το μπρόκολο.
 

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται μέσα σε αυτή την υπερτροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανταπόκριση του σώματος σε αρκετές ασθένειες, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Αρκεί να τρως μπρόκολο μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να μειωθούν οι φλεγμονές και, ως αποτέλεσμα, να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στο να βρουν τον τρόπο να προσθέσουν σε άλλα λαχανικά, όπως στο kale και το λάχανο, μεταδόσεις φαινολικών συστατικών.

«Τα φαινολικά συστατικά έχουν καλή αντιοξειδωτική δράση και υπάρχουν αυξημένα στοιχεία πως αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει τα βιοχημικά μονοπάτια που σχετίζονται με τις φλεγμονές στα θηλαστικά» επισημαίνει ο γενετιστής δρ Dr Jack Juvik από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.


«Χρειαζόμαστε τη φλεγμονή επειδή είναι μία ανταπόκριση στις ασθένειες ή τις ζημιές, σχετίζεται όμως επίσης με την εμφάνιση πολλών εκφυλιστικών παθήσεων. Οι άνθρωποι που η δίαιτά τους περιέχει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αυτά τα συστατικά θα έχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τις συγκεκριμένες ασθένειες».

 
Το πείραμα με το μπρόκολο:

Οι ερευνητές καλλιέργησαν δύο διαφορετικές ποικιλίες μπρόκολου και μέτρησαν το συνολικό φαινολικό τους περιεχόμενο και τις ιδιότητές τους σε πειράματα στο εργαστήριο. Μετά έψαξαν για γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή των συγκεκριμένων συστατικών στα πιο πολλά υποσχόμενα λαχανικά.

«Θα πάρει λίγο καιρό. Αυτή η δουλειά είναι μόνο ένα βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση και όχι η τελική απάντηση» σχολίασε ο δρ Juvik.
«Σχεδιάζουμε να πάρουμε τα υποψήφια γονίδια που ταυτοποιήσαμε εδώ και να τα χρησιμοποιήσουμε σε ένα πρόγραμμα καλλιέργειας για να βελτιώσουμε τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν κάποια –ούτως ή άλλως υγιεινά- λαχανικά.

 

Στο μεταξύ, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα επηρεαστεί κανένα από τα άλλα τους χαρακτηριστικά όπως η αποδοτικότητα στη σοδειά, η εμφάνιση και η γεύση».

Τα φαινολικά συστατικά είναι σταθερά και χωρίς άρωμα, που σημαίνει πως μπορείς να μαγειρέψεις τα λαχανικά χωρίς να χάσουν τα υγιεινά τους οφέλη. Όταν τα καταναλώσεις, τα συστατικά αυτά απορροφώνται από το σώμα και στέλνονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ή συγκεντρώνονται στο συκώτι. Τα φλαβονοειδή εξαπλώνονται μέσω του κυκλοφορικού και μειώνουν τη φλεγμονή μέσω της αντιοξειδωτικής τους δραστηριότητας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράξει δικά του φαινολικά συστατικά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα πάρουμε μέσα από τη διατροφή μας.
«Τα φαινολικά συστατικά δεν παραμένουν για πάντα στον οργανισμό, οπότε πρέπει να τρώμε μπρόκολο ή άλλα σταυρανθή λαχανικά κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες για να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνους και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες».


Και μια σούπερ ιδέα για συνταγή: Κροκέτες μπρόκολου

Φρυγανιά, μπρόκολο ψιλοκομμένο, αυγά, ζυμώνεις και ψήνεις σε αντικολλητικό χαρτί για 20 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν.

 

ΠΗΓΗ: shape.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr