Ο Άκης Πετρετζίκης στα κέφια του: Φτιάξτε απίθανες σπιτικές ταλιατέλες αλά πουτανέσκα

Ένα πιάτο που θα σας κάνει να ζητάτε και άλλο! Δοκιμάστε το...

Συστατικά
Για τα μακαρόνια

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 
5 αυγά (250 γρ.)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
Για την πουτανέσκα

1 κονσέρβα με ντομάτες κομμένες, σουρωμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
8 φιλέτα αντζούγιες πολτοποιημένες και ξεπλυμμένες
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. μπούκοβο
½ κούπα ελιές Καλαμών χοντροκομμένες
¼ της κούπας μαιντανό, φρέσκο και ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κάπαρη
πιπέρι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μακαρόνια

Παίρνουμε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι μας. Ανοίγουμε μία γούβα και σπάμε μέσα 5 αυγά. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Με ένα κουτάλι σιγά σιγά ανακατεύουμε για λίγη ώρα. Μόλις αρχίσει να σφίγγει το ζυμάρι αρχίζουμε το πλάσιμο με τα χέρια πάνω σε μία επιφάνεια μέχρι το ζυμάρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μια ώρα.
Κάνουμε το ζυμάρι μας κύλινδρο και κόβουμε σε 5 κομμάτια.
Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι, βάζουμε μπόλικο αλεύρι από πάνω και αρχίζουμε να το ανοίγουμε με το πλάστη. Θέλουμε να γίνει λεπτό όσο 2 φύλλα χαρτί ενωμένα. Το διπλώνουμε σε κύλινδρο και το κόβουμε σε μικρές ροδέλες κάθετα οι οποίες θα ανοίξουν σε ταλιατέλες. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα κομμάτια του ζυμαριού μας.
Όπως και να τα κάνουμε προσέχουμε να έχουμε ζυμαρικά παρόμοιου μεγέθους ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στο μαγείρεμα.
Μπορούμε να τα βράσουμε εκείνη την ώρα φρέσκα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά (3-4).
(Αλλιώς μπορούμε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος για 3-4 μέρες. Χρειάζεται καλό αλεύρωμα ώστε να ανοίξει πιο εύκολα η ζύμη σας. Το αλεύρι είναι φίλος σας εδώ.. Όταν φτιάξετε τα ζυμαρικά μπορείτε να τινάξετε το επιπλέον...)
Για τη σάλτσα

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις αντζούγιες και το σκόρδο και μετά από 3 λεπτά βάοζυμε και λίγο μπούκοβο, τις ελιές, τη σάλτσα μας και την κάπαρη.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας.
Βάζουμε τα ζυμαρικά μας μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.  Κόβουμε μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Ψεκάζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr