O Άκης φέρνει τα Χριστούγεννα στην κουζίνα μας: Γιορτινό κέικ με κανέλα και κάστανα
Νόστιμο & γιορτινό!
Συστατικά
200 γρ. ρικότα
70 ml ξυνόγαλα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
90 γρ. βούτυρο, λιωμένο (70 γρ. στον κάδο + 20 γρ. για το άλλειμα)
1 κρόκο
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μπέικιν σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
20 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
170 γρ. λευκή κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Για την γέμιση
165 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. κάστανα
20 γρ. ζαχαρωτά από πορτοκάλι, σε κύβους
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ), προσθέτουμε τη ρικότα, το ξυνόγαλα, το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, τον κρόκο και το εκχύλισμα της βανίλιας. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα με τη ρικότα προσθέτουμε στον κάδο του μπολ και τα στερεά (αλεύρι-σόδα-μπέικιν) και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το ζυμάρι μας να αρχίσει να δένει.
Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο. Αν κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας.
Με ένα πινέλο, αλείφουμε το ζυμάρι μας με βούτυρο λιωμένο.
Για τη γέμιση
Σ' ένα μπολ, ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, τα ζαχαρωτά από πορτοκάλι (ψιλοκομμένα σε κυβάκια) και τα κάστανα, σπασμένα λίγο με το χέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στο ζυμάρι και ρολάρουμε το ζυμάρι μας.
Έχουμε αλευρωβουτυρώσει μια φόρμα 22 εκ. διαμέτρου για κέικ και τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt έχοντας τοποθετήσει μεμβράνη. Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τοποθετούμε τη λευκή λιωμένη σοκολάτα πάνω από το κέικ ως επικάλυψη μαζί με τα χοντροκομμένα φουντούκια.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr