Λουκουμάδες από κέικ μπανάνας δημιουργεί ο Άκης Πετρετζίκης
Ένα γλυκό ιδανικό για όλη την οικογένεια.
Συστατικά
2 μπανάνες πολύ ώριμες, σε κομμάτια
65 γρ. βούτυρο
75 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
110 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ.γ. μαγειρική σόδα, κοφτή
1/2 κ.γ. αλάτι
40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
150 γρ. σοκολάτας γάλακτος κουβερτούρα, χοντροκομμένη
600 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ κανέλα σε σκόνη
παγωτό σοκολάτας για σερβίρισμα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπανίσια υγρασία. Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα και μόνο οι μπανάνες διαλύονται.
Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας
και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά, το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε μέσα και το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μια μάζα, προσοχή δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (10 * 20 εκ.) που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.
Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά.
Αφού κρυώσει καλά το κέικ μας κόβουμε σε φέτες πάχους 4 εκ. Κάθε φέτα την κόβουμε σε 9 ίσα κυβάκια περίπου 4 εκ.
Στη συνέχεια, βάζουμε το ηλιέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και με το μαγειρικό θερμόμετρο υπολογίζουμε να φτάσει 180 ° C το λάδι.
Βάζουμε σε ένα πλατύ σκεύος την κανέλα και τη ζάχαρη τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
Όταν πιάσει θερμοκρασία το λάδι μας ρίχνουμε σε δόσεις τα κυβάκια μας και αφήνουμε στο λάδι για 3-4 λεπτά.
Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα αφαιρούμε από το λάδι και τα ρίχνουμε στο μείγμα ζάχαρη-κανέλα.
Περνάμε κάθε πλευρά από το μείγμα και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για 7-10 λεπτά.
Σερβίρουμε με παγωτό σοκολάτας.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr