Λαχανικά που μας τροφοδοτούν με βιταμίνες – Σπαράγγια, γλυκοπατάτα, πιπερόριζα

Εκμεταλλευτείτε τις υπόγειες εκπλήξεις της φύσης.

Τα λαχανικά μπορούν να είναι θρεπτικά είτε βρίσκονται στο έδαφος, είτε.. κάτω από αυτό! Ειδικά όσα λαχανικά προέρχονται από τα υπόγεια της γης αποτελούν βόμβες βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Οι ρίζες αποτελούν τις αποθήκες θρεπτικών συστατικών των φυτών και των λαχανικών. Επίσης έχουν εξαιρετική γεύση, με τους σεφ να τα προσθέτουν όλο και πιο πολύ στα μενού των κορυφαίων εστιατορίων. Το vita.gr σε συνεργασία με τον κ. Χάρη Γεωργακάκη κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc και επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr., σας προτρέπει να εντάξετε τους θησαυρούς της γης στη διατροφή σας.

Σπαράγγια
Πρόκειται για τους τρυφερούς βλαστούς ενός ευρωπαϊκού πολυετούς φυτού, το οποίο φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο περίπου. Τα σπαράγγια τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (πράσινα, λευκά και μοβ) και ποικίλλουν σε πάχος. Στην αγορά, όμως, υπάρχουν και άγρια σπαράγγια, τα οποία είναι πιο λεπτά και έχουν εντονότερη γεύση. Θεωρούνται λαχανικά πολυτελείας. 
Τι μας προσφέρουν: Είναι πηγή καλίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, φωσφόρου και σιδήρου, έχουν διουρητική δράση, ενώ συχνά τους αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες.
Tips
* Τα φρέσκα σπαράγγια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σπάνε εύκολα.
* Τα χοντρά σπαράγγια είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται μόνα τους. Όταν «παντρεύονται» με άλλα υλικά, είναι προτιμότερα τα λεπτά, ενώ τα μεσαίου μεγέθους είναι κατάλληλα για κάθε μέθοδο μαγειρέματος.
* Ταιριάζουν εξαιρετικά με λαδολέμονο, αυγά, τυρί, σκόρδο. Μπορούν να σοταριστούν, να μαγειρευτούν στον ατμό, να γίνουν μπρεζέ, αλλά και ψητά. 

Γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα δεν είναι απλώς μια πατάτα. Διαθέτει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν θρεπτικά από την κλασική πατάτα. Είναι γλυκιά, αρωματική και εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, δεν έχει τη θέση που της αξίζει στο ελληνικό τραπέζι. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή μας, μιας και ανήκει στις υπερτροφές; Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι παρά τη γλυκιά της γεύση, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λίγες θερμίδες (μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 96 θερμίδες).
Τι μας προσφέρει: Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, με κυριότερη την όραση. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, μιας σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού και στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β6, καθώς και κάλιο.
Tips
* Τρώγεται βραστή, ψητή ή γίνεται πουρές. 
* Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, σε ξηρό μέρος.

Πιπερόριζα
Από τις πιο μελετημένες ρίζες στον κόσμο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον οργανισμό. Η πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ προέρχεται από την Ανατολή. Είναι το αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, στην οποία μάλιστα οφείλεται το άρωμα και η πιπεράτη γεύση της ρίζας. Οι Κινέζοι τη συνιστούν εδώ και 2.000 χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και κυρίως για τη βελτίωση των στομαχικών διαταραχών. 
Τι μας προσφέρει: Περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις πολύτιμες δράσεις της. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές της ιδιότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη της.
Tips
* H ρίζα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες, και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Σε περίπτωση που κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα, σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκια.
* H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες περίπου. Kατά τη φύλαξη δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που πρόκειται να καταναλώσετε.
* Μπορείτε να την καταναλώνετε ωμή, αλλά και μαγειρεμένη σε φαγητά (μπιφτέκια, κοτόπουλο κ.λπ.), σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Φρέσκια ταιριάζει υπέροχα με τις πράσινες σαλάτες που συνοδεύονται από ντρέσινγκ με λεμόνι.    
* Αν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Κάντε το ίδιο και στην περίπτωση που έχετε ναυτία. 

Μαραθόριζα ή φινόκιο
Ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, οι οποίοι την εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τη νόστιμη γεύση που έχει και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ιταλών. 
Τι μας προσφέρει: Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά της, η ανηθόλη και η φεγχόνη, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. 

Tips
* Όταν την προμηθεύεστε, προσέχετε να έχει καθαρό άσπρο χρώμα και πράσινα φυλλαράκια στο πάνω μέρος της, χωρίς κίτρινες άκρες.
* Μπορείτε να προσθέτετε τραγανές και αρωματικές λωρίδες μαραθόριζας σε διάφορες ωμές σαλάτες. 
* Oι Γάλλοι την γκρατινάρουν στον φούρνο με μπεσαμέλ, ενώ οι Ιταλοί την τηγανίζουν παναρισμένη. 
* Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι να την ψήσετε στο γκριλ και να την περιχύσετε με λαδολέμονο.

Παντζάρια
Είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτήν των καρότων και του καλαμποκιού. Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώμα τους και την ιδιότητά τους να «βάφουν». Από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του.
Τι μας προσφέρουν: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βεταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες (είναι πιο δύσπεπτες από τις διαλυτές).
Tips
* Τρώγονται συνήθως βραστά με ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι, αλλά γίνονται και υπέροχο τουρσί. Στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, συνδυάζονται με σκόρδο, συμπληρώνοντας έτσι την προστατευτική τους δράση για την καρδιά.
* Πριν τα φυλάξετε στο ψυγείο, κόψτε τα κοτσάνια 2 εκ. από τους καρπούς και χωρίς να τα πλύνετε τοποθετήστε τα σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο ή σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται περίπου έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο. 

Επιλέγετε βιολογικά
Επειδή οι ρίζες μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο χώμα, απορροφούν όλα τα συστατικά του. Παρόλο, λοιπόν, που είναι εξαιρετικά θρεπτικές, συχνά είναι και επιβαρημένες με φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό, καλό είναι να  προτιμάτε τις βιολογικές ρίζες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr