Ένα μοναδικό Πολίτικο Θεσσαλονίκης με μαχλέπι & κανέλα μας σερβίρει ο Άκης Πετρετζίκης

Εκπληκτική συνταγή για ένα μοναδικό πολιτικό Θεσσαλονίκης. 

Συστατικά

  • 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μαστίχα σκόνη
  • 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 250 γρ. γάλα
  • ½ κ.γ. μαχλέπι σκόνη
  • 1 κ.γ. σόδα

Για το σιρόπι

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλας

Για την κρέμα

  • 500 γρ. γάλα, 3,5% λιπαρά
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, παγωμένη
  • κανέλα για πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Για τη βάση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, το μαχλέπι και τη σόδα και τα χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά με ένα σύρμα.
  • Στρώνουμε με μια μαρίζ το μείγμα σε ένα ταψί 20x30 εκ. το οποίο έχουμε βουτυρώσει.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρόλακι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το στικ κανέλας.
  • Με το που πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη και γίνει διαφανές το μείγμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και όπως είναι καυτό περιχύνουμε πάνω στη κρύα βάση.
  • Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει το γλυκό.

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλο το γάλα εκτός από 50 γρ. Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη στην κατσαρόλα, βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Παίρνουμε ένα σύρμα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε τα 50 γρ. γάλα και το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δε βάζουμε το κορν φλάουρ πριν το γάλα γιατί δε θα γίνει σωστή η ομογενοποίηση.
  • Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, το προσθέτουμε σε δόσεις με μία κουτάλα στο μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα.
  • Μόλις ρίξουμε όλο το μείγμα στο μπολ, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει η κρέμα μας. Βγάζουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε, να μη νιώθουμε γεύση από αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  • Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
  • Σε ένα μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί, πρέπει να έχει σύσταση στραγγιστού γιαουρτιού.
  • Μόλις είναι έτοιμη και η κρέμα, την χτυπάμε λίγο στο μίξερ με το σύρμα για 1-2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τη σαντιγί μας στην κρέμα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ίσα - ίσα να αναμειχθούν.
  • Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την σιροπιασμένη βάση όμορφα να πάει παντού.
  • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική…

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr