Ένωση Ελλήνων Χημικών: Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών από τον Σαρωνικό;
Η ρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου από το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ» έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των πολιτών, λόγω και της ολιγωρίας της Πολιτείας να προλάβει ή και να περιορίσει τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στην Δημόσια Υγείας.
Αν και το υπουργείο Υγείας εξέδωσε απαγόρευση κολύμβησης, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ανάλογη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ, που είναι αρμόδιος για τα τρόφιμα.
Της Μαρίας Μπιμπή
Το in.gr επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον τακτικό καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας και πρόεδρο του Τμήματος Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Κωνσταντίνο Σφλώμο, για το θέμα της ασφάλειας των ψαριών και γενικότερα των θαλασσινών που προέρχονται από την περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου αλλά και ευρύτερα του Αιγαίου.
«Μέχρι και τώρα που μιλάμε, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ, που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα, για το θέμα των ψαριών και άλλων αλιευμάτων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού», εξηγεί και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις και δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να δούμε τις επιπτώσεις που έχει στη θαλάσσια ζωή η πετρελαιοκηλίδα».
Αν και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Μιχάλης Μυτιληνάκης, και ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά, Βασίλης Κατσιώτης, έχουν διευκρινίσει ότι «τα ψάρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα αφού το 85 - 88% των ψαριών που εισέρχονται στην ιχθυόσκαλα, είναι απ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης, τα σκάφη που αλιεύουν είναι σκάφη μέσης αλιείας τα οποία ψαρεύουν αυτή την περίοδο 5 μίλια μακριά από τις ακτές, ενώ επίσης οι περιοχές που ψαρεύουν τα γρι-γρι στο Σαρωνικό είναι πολύ μακριά από τον χώρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα», επικρατεί ασάφεια και ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό.
Ο κ. Σφλώμος εξηγεί ότι «οι μετρήσεις και οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν όχι μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και στον βυθό, αφού οι επιπτώσεις της ρύπανσης στο οικοσύστημα από τις αυξημένες συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων του πετρελαίου, στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας θα επηρεάσουν και την τροφική αλυσίδα. Κι ενώ μπορεί μεσοπρόθεσμα να μην δούμε καταστροφή του οικοσυστήματος, δηλαδή νεκρά ψάρια και θαλασσινά, αλλά εφόσον μολυνθεί το φυτοπλακτόν μακροπρόθεσμα η θαλάσσια ζωή θα επηρεαστεί και στη συνέχεια θα επηρεάσει τον άνθρωπο».
Επικαλούμενος την αρχή της Τοξικολογίας ότι «το δηλητήριο κρύβεται στη δόση, και όχι στη χημική ουσία», ο κ. Σφλώμος λέει ότι η κατανάλωση ψαριών από μολυσμένα ύδατα είναι επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου καθώς οι υδρογονάνθρακες που σχηματίζει το πετρέλαιο έχουν αποδειχθεί καρκινογόνοι και προκαλούν αθροιστική βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου δεν έχει πρόβλημα, αλλά ο Σαρωνικός Κόλπος οπωσδήποτε θα πρέπει να αποφεύγεται για ψάρεμα, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες. Και αν δεν υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτεία, δεν μπορώ να πω 'φάτε άφοβα ψάρια από τον Σαρωνικό'. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια για να μπορούμε να ψαρέψουμε από την συγκεκριμένη περιοχή και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της ρύπανσης και τα μέτρα καθαρισμού που θα έχουμε εφαρμόσει. Για όσους θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε ψάρια και θαλασσινά, θα έλεγα να προτιμούν εκείνα που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και τα κατεψυγμένα και αυτά από ιχθυοκαλλιέργειες», τονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας.
Πάντως, για το θέμα της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα θα συνεδριάσει εκτάκτως, την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, όπου τα μέλη του Τμήματος Τροφίμων θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις/διαπιστώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr