Μα δεν υπάρχει καλύτερη σούπα από αυτήν! Σούπα κολοκύθας με κάστανα...από τον Άκη Πετρετζίκη
Βελούδινη υφή, υπέροχη γεύση και ιδανική για την εποχή.
ΥΛΙΚΑ
- 2 μέτρια λευκά κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. κολοκύθα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 260 γρ. κάστανα βρασμένα,ξεφλουδισμένα
- ½ κ.γ. τζίντζερ
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 λίτρο καυτό νερό
- 125 γρ. καπνιστό μπέικον, σε κομμάτι
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
- κρουτόν
- φρέσκο θυμάρι
- κρέμα γάλακτος
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4, χοντροκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε άνετα σε μία στρώση.
- Αφαιρούμε τη φλούδα προσεκτικά από την κολοκύθα, κόβουμε τη σάρκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά μέσα στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
- Στην συνέχεια αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το θυμάρι και τον κύβο.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το καυτό νερό, και σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συχνά για 20-30 λεπτά.
- Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ώστε να γίνει τραγανό.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και το κρατάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουμε τα πολλά υγρά.
- Όταν ετοιμαστεί η σούπα την πολτοποιούμε με το μπίμερ και σιγά σιγά, ενώ παράλληλα χτυπάμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Προσθέτουμε το μέλι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Η υφή της σούπας πρέπει να είναι αρκετά ρευστή.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζωμό ακόμα ή νερό.
- Για να σερβίρουμε την σούπα μας γαρνίρουμε με κομματάκια μπέικον και κρουτόν, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος στην κάθε μερίδα.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr