Ένα φανταστικό γλυκό που θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σας από τον Άκη Πετρετζίκη: Papparoti με γλάσο καφέ!
Φανταστικό γλυκό!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 270 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. μαγιά
- 1 αυγό μέτριο σε θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. βούτυρο
Για το frosting
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3-4 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
Για το γλάσο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 10 γρ. στιγμιαίο καφέ
- 10 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα
- φύλλα δυόσμου
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, 50 γρ. βούτυρο και χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα, για 5-7 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και με ένα μαχαίρι τη χωρίζουμε σε 16 ίσια κομμάτια.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα 250 γρ. βούτυρο σε 16 ίσια κομμάτια.
- Βάζουμε σε κάθε ζυμάρι από ένα κομμάτι βούτυρο και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι. Με τον αντίχειρα και τον δείκτη, πιέζουμε τη ζύμη για να δημιουργηθεί μία «βάση» και το ζυμαράκι να μοιάζει με cupcake.
- Βάζουμε τα ζυμαράκια σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 45-60 λεπτά.
Για το frosting
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τον στιγμιαίο καφέ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το frosting σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και καλύπτουμε από πάνω τα ζυμαράκια.
- Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το γλάσο
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, τον στιγμιαίο καφέ, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σερβίρουμε τα papparoti με το γλάσο και τα φύλλα δυόσμου.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr