Και η λατρεμένη μηλόπιτα με πατισερί για να μην μείνει κομμάτι: Ο Άκης μας δείχνει στο βίντεο!
Μια γλυκιά πρόταση από τον αγαπημένο μας σεφ, μούρλια!
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
300 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα πατισερί
1 λίτρο γάλα
270 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
6 κρόκους από μέτρια αυγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
180 γρ. κουβερτούρα λευκή
Για τη σύνθεση
2 κόκκινα μήλα
2 πράσινα μήλα
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
παγωτό βανίλια
κανέλα σε σκόνη
δεντρολίβανο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και αλάτι. Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας για τρία λεπτά μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη, σε ένα βουτυρωμένο οβάλ πυρέξ 20x30 εκ. Απλώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να καλυφθεί όλη η βάση από το πυρέξ. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα πατισερί
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μπολ με τους κρόκους το μείγμα από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τη λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Μεταφέρουμε την κρέμα στο πυρέξ.
Για τη σύνθεση
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, κόβουμε σε φέτες, απλώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, κανέλα σε σκόνη και δεντρολίβανο.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr