Λαχταριστά σταφιδόψωμα από τον αγαπημένο μας Άκη Πετρετζίκη

Μία παραδοσιακή συνταγή, την οποία ο αγαπημένος σεφ "απογειώνει"!

Συστατικά

420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. μέλι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

400 γρ. αλεύρι ολικής

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά

1 1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση συνταγής

Χωρίς μίξερ

Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Με μίξερ

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι, το βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40°C γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμί μας. 

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ με τον γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Tip

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές! 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr