Υγιεινή διατροφή: Κόλαση ή Παράδεισος;

Τα μυστικά μιας υγιεινής διατροφής.

Τι σημαίνει άραγε ακολουθώ μια υγιεινή διατροφή; Νερόβραστα και άγευστα φαγητά; Σαλάτα, φρούτα και νερό; Στέρηση και αποκλεισμός αγαπημένων φαγητών από την διατροφή; Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι οι περισσότεροι από σας καθώς τα διαβάζεται λέτε ΝΑΙΙΙΙ και εγώ καθώς τα γράφω φωνάζω ΟΧΙ!. Ένας σωστός επαγγελματίας διαιτολόγος που σέβεται τον εαυτό του αλλά πάνω απ’ όλα τον πελάτη του, δεν τον βάζει ποτέ να στερηθεί ή να αποκλείσει αγαπημένα τρόφιμα από την διατροφή του, ούτε του προτείνει ως μοναδική λύση ψησίματος τα νερόβραστα και άγευστα φαγητά.

Η υγιεινή διατροφή, όπως αναφέρεται στο diatrofi.gr, βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υγιεινού τρόπου ζωής ο οποίος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα προσφέρει ευεξία, ενέργεια, νεότητα και υγεία. Η υγιεινή διατροφή λοιπόν σημαίνει,  εκπαιδεύομαι και μαθαίνω ποια τρόφιμα χρειάζεται να καταναλώνω επί καθημερινής βάσεως και σε ποια ποσότητα ούτος ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα μάκροθρεπτικά και μίκροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να κάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες του.

Αρχικά μαθαίνω να δημιουργώ στην κουζίνα μου με εναλλακτικούς τρόπους.  Αποφεύγω το τηγάνισμα των φαγητών μου και επιλέγω να τα βάζω στο φούρνο με πολύ λίγο ελαιόλαδο, να τα κάνω ψητά με διάφορα μπαχαρικά ή βραστά σε σούπα. Εντάσσω στην διατροφή μου τα μπαχαρικά (κανέλλα, δυόσμο, μέντα, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο, ρίγανη, κουρκουμά, πιπερόριζα, γλυκάνισο, κάρυ, μοσχοκάρυδο) προσπαθώντας να αντικαταστήσω τις μεγάλες ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούσα για να δώσω γεύση στο φαγητό. Τα μπαχαρικά έχουν την μαγική ιδιότητα εκτός από γεύση και ωραία μυρωδιά να προσφέρουν στον οργανισμό χωνευτική, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση λόγω των συστατικών που περιέχουν.

Μαθαίνω να κάνω σωστούς συνδυασμούς των τροφίμων για να είναι το κάθε γεύμα μου πλήρες. Επιλέγω πάντα  στο κυρίως γεύμα μου να έχω κάποια πρωτεϊνούχα ( κρέας, ψάρι, αυγό, θαλασσινά, γαλακτοκομικά) και αμυλούχα (ρύζι, ψωμί, μακαρόνια, παξιμάδι, πατάτα) τροφή. Εκτός αυτού, πάντοτε συνοδεύω τα κυρίως μου γεύματα με ποικιλία λαχανικών (ψητών, βραστών, ωμών).

Επιπλέον προσπαθώ να κάνω μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες περίπου. Έτσι έχω ρυθμισμένα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου και δεν φτάνω σε καταστάσεις τεράστιας πείνας και υπογλυκαιμίας η οποία σχεδόν πάντα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και επιλογή πολύ γλυκών ή λιπαρών τροφίμων. Τέλος, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μαθαίνω να αντικαθιστώ και όχι να στερούμαι φαγητά. Πάντοτε με την σωστή καθοδήγηση του διαιτολόγου- διατροφολόγου μπορώ αφού τρέφομαι σωστά και το σώμα μου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του, πιο αραιά και που, να λαμβάνω και εγώ την απόλαυση και την ευχαρίστηση που θέλω μέσα από ένα κομμάτι γλυκό χωρίς τύψεις, ντροπή και ενοχές.

Δυνατοί σύμμαχοι στην προσπάθεια μου αυτή είναι:
•    Η επαρκής ενυδάτωση μέσω της καθημερινής κατανάλωσης 8-10 ποτηριών νερού και άλλων αγαπημένων αφεψημάτων
•    Η ένταξη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μου (περπάτημα, ποδήλατο, ασκήσεις αντιστάσεων με βαράκια και λάστιχα)
•    Ο επαρκής ύπνος και ο χρόνος ξεκούρασης
•    Η καλή διάθεση και η θετική σκέψη
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr