Απλά Θεϊκό: Σαραγλί γεμιστό με παγωτό καϊμάκι από την Ντίνα Νικολάου

Μοντέρνο και παραδοσιακό συνυπάρχουν σ’ αυτό το απίθανο γλύκισμα. Το παραδοσιακό σαραγλί γεμιστό με παγωτό. Αν δεν σας αρέσει το καϊμάκι μπορείτε να βάλετε ότι γεύση θέλετε.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο Βηρυτού

250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

για το σιρόπι

600 ml νερό

1 νεροπότηρο ζάχαρη

3 κουτ. σούπας μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

1 φλοίδα λεμονιού, ακέρωτο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

για τη γέμιση και το σερβίρισμα

400 γρ. παγωτό καϊμάκι

βύσσινο, γλυκό του κουταλιού

Ευχαριστούμε θερμά το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 4-5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό πριν το χρησιμοποιήσω.

Για τα σαραγλί: Αυτό που είναι βασικότερο είναι να βρείτε μια βέργα (ξύλινη ή μεταλλική) όχι πολύ λεπτή και όχι πλαστική, γιατί τα σαραγλί θα μπουν στο φούρνο μαζί με τη βέργα. Μια ιδέα είναι να ενώσετε πολλά καλαμάκια για σουβλάκια ή να χρησιμοποιήσετε τον λεπτό πλάστη που ανοίγετε το φύλλο, αρκεί να τον χωράει ο φούρνος σας.

Ανοίγω με προσοχή το φύλλο Βυρητού και το σκεπάζω με μια νοτισμένη πετσέτα για να το διατηρήσω φρέσκο και να μην ξεραθεί.

Απλώνω ένα φύλλο επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ την βέργα από την στενή πλευρά στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνω το φύλλο επάνω στη βέργα και αλείφω καλά με βούτυρο.
Κυλάω την βέργα με προσοχή και τυλίγω το φύλλο γύρω της χωρίς να το πιέζω πολύ. Σουρώνω για να κάνει τις ιδιαίτερες ζάρες και με ένα μαχαίρι χαράζω σε 2 ή 3 κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω την βέργα. Βάζω την βέργα με τα σαραγλί σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Αν δεν διαθέτετε πολλές βέργες μπορείτε να τα ψήσετε σταδιακά. Επίσης, αν ο πλάστης χωράει 2 φύλλα δίπλα-δίπλα μπορείτε να τα τυλίγετε ταυτόχρονα.

Αλείφω καλά με λιωμένο βούτυρο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Βγάζω τα σαραγλί από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Αφαιρώ τα σαραγλί από τις βέργες και τα ρίχνω λίγα λίγα στο χλιαρό σιρόπι. Δεν τα αφήνω για πάνω από 1 λεπτό. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω επάνω σε σχάρα να στραγγίξουν.
Αφήνω το παγωτό να μαλακώσει λίγο ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Βάζω το παγωτό σε σακούλα ζαχαροπλαστική και γεμίζω τα σαραγλί. Μπορείτε να τα γεμίσετε και με μικρό κουτάλι.
Βάζετε τα σαραγλί στην κατάψυξη για να παγώσουν καλά.
Σερβίρω με λίγες κουταλιές γλυκό βύσσινο.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr