Ο κορυφαίος παθολόγος Σωτήρης Αδαμίδης καταλήγει: Η διατροφή χωρίς γλουτένη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη - Πόση πρωτεΐνη να τρώμε
Η διατροφή χωρίς γλουτένη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ όσο αφορά τη χοληστερίνη, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
«Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους.
Η τεχνητή αφαίρεση της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη», τόνισε ο Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Αθώα τα κορεσμένα λιπαρά;
Όπως είπε ο κ Αδαμίδης, πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και στο κομμάτι της χοληστερίνης. Η κατανάλωση αυγών έχει πια απενοχοποιηθεί (σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν για να μας πουν αν κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Με νέες εξετάσεις (όχι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας) που πραγματοποιούνται με μαγνητικό συντονισμό μπορούμε πια να προσδιορίσουμε τον αριθμό των LDL σωματιδίων στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές.
Δίαιτες από το Internet
Σε μια εποχή όπου σχεδόν όλοι καταφεύγουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση σε δίαιτες πρωτεϊνικές, η ασφαλής ποσότητα πρωτεΐνης που μπορούμε να καταναλώνουμε έχει μεγάλη σημασία και περιορίζεται σε 56 γραμμάρια ημερησίως για τον άνδρα που κάνει καθιστική ζωή και σε 46 γραμμάρια ημερησίως για τη γυναίκα.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπάρχουν πάρα πολλές δίαιτες της μόδας που δυστυχώς πολλοί βρίσκουν στο Internet και κάνουν χωρίς παρακολούθηση, όμως είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις.
Όπως αναφέρθηκε "η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες".
Καφέ να πίνουμε;
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στα δεδομένα νεώτερων μελετών που δείχνουν ότι "η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια", ενώ πρόσθεσε ότι "ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα".
Διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση
H διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και το θέμα απασχόλησε και το συνέδριο. Όπως τονίστηκε, μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με συχνά γεύματα, όπου δεν αφήνεις το σάκχαρό σου να πέσει και να πάθεις υπογλυκαιμία, βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική ηρεμία.
Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλει στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοιες βιταμίνες περιέχονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το γάλα και τα κρέατα.
Χρειαζόμαστε επίσης τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που είναι το μέταλλο της ηρεμίας. Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
Συνολικά, μια διατροφή με συχνά γεύματα, με καλή πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες βοηθά πάρα πολύ στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στο να είμαστε πιο ήρεμοι.
Σωτήρης Αδαμίδης
Διευθυντής Παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
ΠρόεδροςEuropean Society of Diabetes Metabolic Syndrome &Obesity (ESODiMESO)
adamidis@yahoo.com www.adamidisnet.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο γιατρός των διάσημων Σωτήρης Αδαμίδης σε μια ημερίδα για την παχυσαρκία
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr