Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες: Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Δεν γίνεται να τους αντισταθείτε!

Ας αναλύσουμε κάποια από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο κοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Η πιο ομόρφη γιορτή του χρόνου επιτέλους είναι επίσημα εδώ!

Για πολλούς ανθρώπους όμως οι γιορτές πέρα από ευκαιρία χαλάρωσης και συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα, αποτελούν και μέρες άγχους.

Εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα βρισκόντουσαν σε μια διαδικασία απώλειας ή συντήρησης του σωματικού τους βάρους, τις ημέρες αυτές φαίνεται να διακατέχονται από μια ανησυχία για το πώς θα καταφέρουν να αντισταθούν στα γλυκά εδέσματα που θα περιβάλλουν τα γιορτινά τους τραπέζια.

Κατανοητό, δε γίνεται να αντισταθείτε στα γλυκά, μήπως όμως θα ήταν καλύτερο πέρα από το να εστιάζετε απλά στις θερμίδες τους, να έχετε και κατά νου τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρει το καθένα από αυτά στον οργανισμό;

Μελομακάρονα:

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο και άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα τα λιπαρά που βλάπτουν την υγεία μας σύμφωνα με το logodiatrofis.gr και τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Ιωάννα Βλάχου.

Αντιθέτως, η παρασκευή τους με ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδιαπου περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό τόσο μονοακόρεστα, όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

Το μέλι από την άλλη, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών συστατικών, όλα απαραίτητα για την καλή υγεία και ευρωστία του οργανισμού.

Ένα μελομακάρονο 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 130 θερμίδες και 6,28γρ. λίπους.

Κουραμπιέδες:

Οι κουραμπιέδες εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυροπεριέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία της ζάχαρης δε προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν, αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ένας κουραμπιές 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 8,55γρ. λίπους.

Δίπλες:

Οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά.

Προτιμήστε για την παρασκευή τους τη χρήση ελαιολάδου και όχι σπορέλαιου ώστε να επωφεληθείτε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο.

Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Μία δίπλα 45γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 3,5γρ. λίπους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr