Άκης Πετρετζίκης: Μας ταξιδεύει στην Μέση Ανατολή – Μας φτιάχνει χούμους με καρότα
Συστατικά
200 γρ. ρεβίθια χωρίς φλοιό, άβραστα
1 κ.γ. αλάτι
1,5 λίτρο νερό
1 κιλό καρότα καθαρισμένα
2 σκ. σκόρδο καθαρισμένες, χωρίς την πράσινη ουρά
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
70 γρ. ταχίνι
200 γρ. νερό
χυμό από 2 λεμόνια
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πίτες για σουβλάκι
φρέσκο κρεμμυδάκι
μπούκοβο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό και με 1 κ.γ. κοφτή αλάτι από το προηγούμενο βράδυ.
Την επόμενη μέρα, τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, στην οποία έχουμε βάλει 1,5 λίτρο νερό, βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν για 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα.
Στραγγίζουμε καλά σε ένα άλλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις σκελίδες σκόρδου.
Ανακατεύουμε τα καρότα με το σκόρδο και προσθέτουμε τα 40 γρ. ελαιόλαδο και αλάτι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια κουτάλα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τα καρότα και το σκόρδο στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο πολυμηχάνημα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και απαλό μείγμα.
Ανά διαστήματα σταματάμε το μπλέντερ και με μια σπάτουλα ή κουτάλι καθαρίζουμε το μείγμα από τα τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα πλήρως.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο νερό σε περίπτωση που το μείγμα μας είναι πολύ στεγνό.
Σερβίρουμε με πίτες, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μπούκοβο.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr