Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει φανταστικά ροξάκια – Ένα πολίτικο σιροπιαστό γλυκό

Ένα απολαυστικό γλυκό! 

Συστατικά

Για το σιρόπι

450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 στικ κανέλας

φλούδες από 1 λεμόνι

300 γρ. νερό

50 γρ. γλυκόζη

Για τα ροξάκια

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

50 γρ. νερό

350 γρ. αλεύρι μαλακό

2 αυγά μεσαία

1 πρέζα αλάτι

130 γρ. καρυδόψιχα

1 κ.σ. κακάο

1 φύλλο σφολιάτας

1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι, το νερό, τη γλυκόζη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

Αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τα ροξάκια

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την καρυδόψιχα και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει τρίμμα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, το μπέικιν, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανίλια, το νερό, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι, την καρυδόψιχα, το κακάο και χτυπάμε με το φτερό 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε όλη τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς.

Τυλίγουμε τη γέμιση στη σφολιάτα. Στην άκρη της σφολιάτας απλώνουμε λόγο κρόκο με νερό για να κολλήσει η σφολιάτα.

Κόβουμε το ρολό στη μέση και τυλίγουμε καλά με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά για να σταθεροποιηθεί το μείγμα ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Αφαιρούμε από την κατάψυξη και κόβουμε σε 18 κομμάτια. Μεταφέρουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να ξεπαγώσουν.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Αφαιρούμε και ρίχνουμε το σιρόπι στα καυτά ροξάκια. Φροντίζουμε να σιροπιαστούν και από τις δύο πλευρές.

Αφήνουμε 2 ώρες για να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr