Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει ένα διαφορετικό - πεντανόστιμο παστίτσιο με ραγού & blue cheese
Τέλειο για το κυριακάτικο τραπέζι
Συστατικά
100 γρ. πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.
1 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
1 στικ σέλερι κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
1 κύβο κοτόπουλο
200 ml λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
200 ml γάλα 3,5% λιπαρά
500 γρ. ριγκατόνι βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
300 ml νερό
Για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. blue cheese (ροκφόρ)
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή και να έχει βγάλει το λίπος της.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και ρίχνουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι.
Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τους κιμάδες, και σοτάρουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Ρίχνουμε μέσα και το ζωμό κοτόπουλο, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Αλατιπιπερώνουμε ελαφρά.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μία ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και αν δούμε ότι έχει εξατμιστεί το υγρό βάζουμε μερικές κ.σ. νερό αλλά να μην ξεχνάμε ότι θα βάλουμε και το γάλα μετά.
Τέλος, μετά τη 1 ώρα προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νερό με αλάτι τα ζυμαρικά σύμφωνα με τον χρόνο που ορίζει ο κατασκευαστής. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ροκφόρ (κρατώντας λίγο από το τυρί για να το ρίξουμε από πάνω στο τέλος) και 1 μεγάλη κουταλιά από τη μπεσαμέλ, ώστε να βοηθήσουμε το τυρί να σπάσει. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε όλο πίσω στην κατσαρόλα, με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Σε ένα πυρέξ βουτυρώνουμε λίγο τον πάτο και τα τοιχώματά του.
Ρίχνουμε τα ριγκατόνι και το 1/5 από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το ραγού και το πιέζουμε καλά.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω.
Τέλος από πάνω σκορπίζουμε μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Αφήνουμε εκτός φούρνου για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr