Σίδηρος: Ποια είναι η σχέση του με τον μεταβολισμό & την απώλεια βάρους;
Πώς μπορείτε να βάλετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας;
Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, απαραίτητο συστατικό της διατροφής. Βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διαδικασίες.
Εκτός των άλλων συμμετέχει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας μέσω της μυοσφαιρίνης και στην ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, επιτελεί σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενδοκρινούς λειτουργίας, καθώς είναι σημαντικό συστατικό πολλών ενζύμων.
Σχέση επιπέδων σιδήρου και μεταβολισμού
Για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού είναι απαραίτητη η παρουσία οξυγόνου.
Ο οργανισμός για να οξυγονωθεί επαρκώς έχει ανάγκη από σίδηρο, ο οποίος μέσω του αίματος μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα.
Η έλλειψή σιδήρου σημαίνει έλλειψη οξυγόνου και κατά συνέπεια φρένο στο μεταβολισμό.
Συνεπώς, ο σίδηρος τίθεται ουσιαστικά στην υπηρεσία του μεταβολισμού. Και, ως γνωστόν, καλός μεταβολισμός σημαίνει απώλεια βάρους.
Ποιες είναι οι ανάγκες μας σε σίδηρο;
8-10 mg για τους ενήλικες άνδρες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
15-18 mg για τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλό μεταβολισμό, ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συγκέντρωση.
Τα κυριότερα συμπτώματα της έλλειψης σιδηρού
Kόπωση, λιποθυμία, ταχυκαρδία, εξάντληση, πονοκέφαλος, ζάλη, γαστρεντερικά προβλήματα, ωχρότητα δέρματος, έλλειψη συγκέντρωσης είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη σιδήρου.
Πώς μπορείτε να βάλετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας;
Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ταυτόχρονα με τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κιτρικό οξύ.
Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σε ψευδάργυρο μαζί με καλές πηγές σιδήρου, καθώς δρουν ανταγωνιστικά και εμποδίζεται η απορρόφηση των μετάλλων.
Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης, λόγω της παρουσίας των τανινών, διότι όταν καταναλώνονται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, έχει την τάση να επιβραδύνει το ρυθμό της απορρόφησής του.
Καταναλώνετε συχνά μπρόκολο, ντομάτα και πράσινα λαχανικά που συνδυάζουν βιταμίνη C και σίδηρο, αναφέρει η διατροφολόγος Έφη Δέδε στο logo diatrofis.gr
Καλές πηγές αιμικού σιδήρου θεωρούνται κυρίως τα κόκκινα κρέατα και έπειτα τα ψάρια και πουλερικά, ενώ καλές πηγές φυτικού σιδήρου θεωρούνται τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Συμπληρώματα σιδήρου: Πότε είναι απαραίτητα;
H λήψη συμπληρώματος σιδήρου είναι απαραίτητη:
Σε όλες τις περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου
Στη σιδηροπενία
Στην έμμηνο ρύση
Σε έφηβα κορίτσια ειδικά εάν αθλούνται
Σε άτομα που δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα σιδήρου με τη διατροφή τους
Πριν τη σύλληψη (περίπου 1-3 μήνες)
Στην εγκυμοσύνη & στον θηλασμό
Σε ηλικιωμένα άτομα
Σε αθλητές ή άτομα έντονη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα
Τι σκεύασμα να επιλέξω;
Επέλεξε σκεύασμα σιδήρου που χρησιμοποιεί τη Σουκροσωμική Τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του σιδήρου και των βιταμινών στον οργανισμό.
Η επιλογή του συγκεκριμένου σιδήρου είναι σημαντική καθώς:
Αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση αλλά και την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.
Έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με αυτά του ενδοφλέβιου σιδήρου.
Έχει υψηλή απορρόφηση ακόμα και σε φλεγμονώδης καταστάσεις (όπως σε φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, στην κοιλιοκάκη, στη χρόνια νεφρική νόσο και σε κακοήθεια)
Προστατεύει το γαστρικό βλεννογόνο από την τοξική δράση του σιδήρου
Αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες των σκευασμάτων σιδήρου από το γαστρεντερικό σύστημα και συγκεκριμένα το κοιλιακό άλγος, η δυσκοιλιότητα, τα μαύρα κόπρανα αλλά και η χρώση των δοντιών/ούλων.
Μπορεί να χορηγηθεί με γάλα, καφέ, τσάι ή άλλα τρόφιμα ή σκευάσματα χωρίς να μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου
Συνοπτικά, ο σίδηρος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εύρυθμη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, με αποτέλεσμα τα επαρκή επίπεδα αυτού να συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, παρατηρείται εύρος πληθυσμού να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα αιμοποίησης τα οποία πιθανόν να οφείλονται είτε σε μειωμένη απορρόφηση, είτε σε ανεπαρκή πρόσληψη του σιδήρου μέσω της τροφής.
Η ισορροπημένη διατροφή ενισχύει και συμβάλλει στη διατήρηση των καλών επιπέδων αιμοποίησης. Σε κατηγορίες ατόμων όπου η επαρκής πρόσληψη σιδήρου δεν είναι εφικτή πρέπει να χορηγηθεί κατάλληλο σκεύασμα σιδήρου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr