Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει γιορτινό μενού: Ψητό κοτόπουλο με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά
Πεντανόστιμη συνταγή ότι πρέπει για οικογενειακά τραπέζια!
Συστατικά
1 κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά
25 γρ. βούτυρο
½ κ.σ. αλάτι, χοντρό
χυμό από μισό πορτοκάλι (το άλλο μισό το κόβουμε στα 2)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
¼ κ.γ. αστεροειδή γλυκάνισο, σε σκόνη
2 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
100 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα
1 πορτοκάλι
ανάμεικτη σαλάτα (baby σπανάκι, ρόκα και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας)
σπόρους ροδιού, για γαρνίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου λίγο από το αλάτι και τα 2 κομμάτια πορτοκαλιού.
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το νερό) και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί με το στήθος προς τα κάτω και το αλείφουμε με μέρος από το αρωματικό βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και με μία πιρούνα γυρίζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο ώστε το στήθος του να έρθει προς τα πάνω.
Προσθέτουμε το νερό στο ταψί.
Αλείφουμε πάλι με το βούτυρο και ψήνουμε για ακόμη μία ώρα. Ενδιάμεσα, αλείφουμε με το βούτυρο όσο περισσότερες φορές μπορούμε.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Σερβίρισμα
Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις φέτες μέχρι να χρυσαφίσουν.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν λίγο.
Βάζουμε σε μία πιατέλα τη σαλάτα με τις φέτες πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ζουμάκι από το ταψί και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr