Μια πεντανόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη - Ρολό κιμά Wellington

Μοναδικές γεύσεις και αρώματα..

Συστατικά

  • 4 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • 2 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • 300 γρ. ψωμί για τοστ
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 αβγά
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. λιαστή ντομάτα
  • 4-5 κλ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 8 φέτες μπέικον
  • 850 γρ. φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό (για άλειμμα)

Για τις πατάτες

  • 500 γρ. πατάτες baby, με τη φλούδα, πλυμένες
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, φρέσκο
  • 5 γρ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. αλάτι, ημίχονδρο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπεριές κίτρινες
  • πιπεριές πράσινες
  • πιπεριές κόκκινες

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε 2 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το πιπέρι, το ψωμί και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.
  • Ρίχνουμε το αρωματικό μας ψωμί σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Παράλληλα, καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις 2 σκ. σκόρδο και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε ίσα ίσα να γίνουν μικρά κομματάκια (δεν θέλουμε να λιώσουν).
  • Σε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το μείγμα των λαχανικών για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 του αρχικού. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ακόμα πιο συμπυκνωμένη τη γεύση τους.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να φτάσει κοντά στη θερμοκρασία δωματίου (θα βοηθήσει αν μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ).
  • Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά μας, τη φρυγανιά (αρωματικό ψωμί), τον κιμά, τα αυγά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τον κιμά για περίπου 3-4 λεπτά.
  • Παίρνουμε ένα μπολ, σπάμε μέσα την φέτα με τα χέρια μας προσθέτουμε το τυρί κρέμα την λιαστή ντομάτα  ψιλοκομμένη,  το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τον κιμά από πάνω, βάζουμε μια άλλη λαδόκολλα πάνω από τον κιμά και με τη βοήθεια ενός πλάστη  ανοίγουμε τον κιμά 30x50 εκ.
  • Πάνω από τον κιμά απλώνουμε τις 8 φέτες μπέικον, τη μια δίπλα στην άλλη και αφήνουμε 2 δάχτυλα κενό στις άκρες.
  • Παίρνουμε τη γέμιση με τα τυριά που έχουμε φτιάξει, την πλάθουμε ώστε να γίνει σαν ένα μικρό ρολό και την τοποθετούμε πάνω στα μπέικον.
  • Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ένα μεγάλο ρολό, τυλίγουμε από πάνω και με αλουμινόχαρτο και σφίγγουμε τις άκρες σαν καραμέλα.
  • Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 50 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο προσεκτικά για να μην σπάσει το ρολό και αφαιρούμε τυχόν υγρά που έχει βγάλει κατά το ψήσιμο.
  • Κόβουμε διαγώνια το ⅓ του ρολού και τυλίγουμε το μεγάλο κομμάτι του ρολού με ένα φύλλο σφολιάτας. Το άλλο φύλλο της σφολιάτας το κόβουμε στη μέση και τυλίγουμε το μικρό κομμάτι.
  • Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα  και ενώνουμε τα 2 κομμάτια αλείφοντάς τα με τον κρόκο και το νερό ώστε να δημιουργήσουμε έναν κορμό δέντρου.
  • Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζουμε τα 2 ζυμάρια ώστε να ενωθούν μεταξύ τους και χαράζουμε οριζόντιες γραμμές ελαφριά σε όλη την επιφάνεια δημιουργώντας μια επιφάνεια που να μοιάζει με ξύλο.
  • Αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο και ψήνουμε στους 200οC για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει η σφολιάτα ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Για τις  πατάτες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με το ημίχονδρο αλάτι.
  • Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί και βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά  (αναλόγως το μέγεθος οι πατάτες μας για να είναι έτοιμες θα πρέπει να τρύπιουνται με ένα μαχαίρι).
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, τις κόβουμε στην μέση και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, απλώνουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, καρυκεύουμε με το θυμάρι και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε 2-3 φορές με προσοχή να μην λιώσουν.
  • Όταν πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Σερβίρουμε μαζί με το wellington μας. 

WHO IS WHO

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr