Στέλιος Παρλιάρος: Μας φτιάχνει υπέροχη τάρτα πορτοκαλιού με ζύμη κουρού

Είναι εύκολη ως διαδικασία, απλώς παίρνει χρόνο να βράσουμε τα πορτοκάλια.

Υλικά:

  • 1 φύλλο ζύμη κουρού

Γέμιση

  • 250 γρ. αμύγδαλα λευκα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 τεμ. πορτοκάλι, το ξύσμα του (ακέρωτο)
  • 3 τεμ. αυγά
  • 30 γρ. λικέρ πορτοκαλιού (ή Cointreau ή Grand Marnier)

Ευχαριστούμε το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Πορτοκάλια γλασέ

  • 2 τεμ. πορτοκάλια, χωρίς κουκούτσι και σφιχτά
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό

 

Εκτέλεση:

Γέμιση: Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για λίγη ώρα (όσο βράζουμε τα πορτοκάλια) και έπειτα προσθέτουμε και το λικέρ.

Πορτοκάλια γλασέ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, τις ρίχνουμε στο σιρόπι και τις αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά από κάτω προς τα επάνω, έως ότου γίνουν διάφανες. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε από το λίγο σιρόπι που έχει μείνει. Τις απλώνουμε μία-μία πάνω σε μία σχάρα να στραγγίξουν.

Συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη κουρού και την απλώνουμε σε μια λαμαρίνα. Απλώνουμε επάνω της την κρέμα αμυγδάλου αλλά αφήνουμε 5 εκ. από την περιφέρεια κενά (χωρίς δηλαδή να απλώσουμε κρέμα). Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες πορτοκαλιού, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr