Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Απολαυστικός Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας

Φτιάξτε τον παρέα με τα παιδιά σας... 

Συστατικά

Για τη βάση

  • 70 γρ. βρόμη
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 60 γρ. κακάο, + έξτρα για το πασπάλισμα
  • 240 γρ. χουρμάδες, απυρήνωτοι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. νερό, κρύο

Για τη σαντιγί καρύδας

  • 400 γρ. κρέμα καρύδας, κρύα
  • 20 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 100 γρ. φραγκοστάφυλα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη βρόμη, το φιλέ αμυγδάλου, το κακάο, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  • Προσθέτουμε τους χουρμάδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν οι χουρμάδες. 
  • Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί μια ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει.

Για τη σαντιγί καρύδας

  • Ανοίγουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας, με ένα κουτάλι βγάζουμε το λευκό στέρεο μέρος της και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Το νερό της καρύδας που περισσεύει το χρησιμοποιούμε σε ροφήματα και άλλες συνταγές.
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας που έχουμε πασπαλίσει με κακάο.
  • Πασπαλίζουμε τη ζύμη με κακάο και τοποθετούμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας.
  • Ανοίγουμε την παγωμένη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο 25x25 εκ.
  • Αφαιρούμε τη σαντιγί καρύδας από το ψυγείο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρολό.
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, και τη λιώνουμε στα μικροκύματα στα 800 Watt για 1-1,5 λεπτό ή σε μπεν μαρί.
  • Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη κουβερτούρα και τοποθετούμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και τα φραγκοστάφυλα.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr