Άκης Πετρετζίκης: Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα - Το ιδανικό πρώτο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι (βίντεο)
Την σερβίρουμε με μπέικον και ξύσμα λεμονιού
Συστατικά
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. πράσα, το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
250 γρ. πατάτες
50 γρ. κρασί λευκό
1300 γρ. ζωμό λαχανικών
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για το σερβίρισμα
150 γρ. μπέικον
2 πράσα
200 ml ηλιέλαιο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
πιπέρι
ψωμί
1 κ.γ. κρέμα γάλακτος 35%
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα πράσα σε κυβάκια, το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά για να μαλακώσουν.
Κόβουμε την πατάτα σε μικρά κυβάκια και τη βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αν η σούπα είναι πολύ σφιχτή αραιώνουμε με λίγο νερό και χτυπάμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή σύσταση.
Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Κόβουμε το κάθε πράσο σε τρία κομμάτια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Κόβουμε πολύ λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε σε 1 λεπτό και αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τη σούπα με το μπέικον, τα πράσα, ξύσμα λεμονιού, πιπέρι, ψωμί και κρέμα γάλακτος.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr