Ο Άκης Πετρετζίκης απογειώνει την κλασική Torta della nonna - Μια ονειρεμένη "γαλατόπιτα" με ιταλική καταγωγή
H πίτα της γιαγιάς θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά
Για την κρέμα
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λίτρο γάλα
8 κρόκους, από μεσαία αβγά
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. βούτυρο
Για τη ζύμη
200 γρ. βούτυρο, παγωμένο
450 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αβγά, μεσαία
αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα της ζύμης
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
30 γρ. κουκουνάρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την κρέμα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μισή ζάχαρη, το γάλα και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το αλάτι, τη βανίλια και προσθέτουμε εκτός φωτιάς με μια κουτάλα το μείγμα από το μίξερ ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα.
Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει το μείγμα και να πάρει μια βράση.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Θέλουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αλεύρι, την άχνη, αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο και πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και τα απλώνουμε σε μια φόρμα 28 εκ. με αποσπώμενη βάση. Φροντίζουμε να κάνουμε και γείσο περιμετρικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη τη βάση μας, τυλίγουμε την υπόλοιπη ζύμη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Απλώνουμε την κρέμα στη βάση της τάρτας μας.
Το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης το ανοίγουμε με έναν πλάστη, με τη βοήθεια αλευριού, μέχρι να φτάσει σε διάμετρο όσο είναι η φόρμα μας.
Τοποθετούμε πάνω από την πατισερί και πιέζουμε καλά περιμετρικά για να κολλήσει με το γείσο της βάσης.
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι, αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και απλώνουμε το κουκουνάρι.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr