Άκη, Αργυρώ εμείς σας αγαπάμε και τους δύο - Και την γαλατόπιτά σας!

Τι συνέβη; 

 

Ο Άκης Πετρτζίκης στο «Kitchen Lab» της Κυριακής μαγείρεψε και έδειξε τη συνταγή για την γαλατόπιτα Μάνης.

Αυτό έκανε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να αντιδράσει ποστάροντας στο Instagram της ένα κείμενο στο οποίο έκανε λόγο για αντιγραφή της δικιάς της συνταγής από τον MasterChef, χωρίς όμως να τον κατανομάζει.

Συγκεκριμένα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram :

«Γαλατόπιτα Μάνης. Όταν την βάφτισα έτσι πριν μερικά χρόνια δεν γνώριζα ότι θα έκανε τοοοοοόσο μεγάλη επιτυχία!!!! Την αγάπησαν πολλοί, γιατί είναι μοναδική συνταγή που δημιούργησα με βάση ένα γλυκό που έφτιαχνα στο εστιατόριο μου @papadakisrestaurant για πολλά χρόνια. Έχει σαν βάση το μιλφέιγ του εστιατορίου μου.

Χαίρομαι να σας εμπνέω και να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές μοναδικές που δημιούργησα με αγάπη και ενέπνευσα πολλούς να αντιγράψουν μαζί με τα υλικά και το πρωτότυπο όνομα που της έδωσα εγώ το 2012. Ε τώρα αν βγαλεις το αμύγδαλο και βαλεις το καρύδι η βαλεις διαφορετικά φυλλα ή έστω ένα άλλο ταψί κάνεις σίγουρα μια νέα δική σου συνταγή.

ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΝΟΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ,το όνομα και η διαφορετική τεχνική ,είναι αυτό που την ξεχωρίζει. Και σίγουρα στην Μάνη δεν φτιάχνουν έτσι με αυτή την τεχνική την γαλατόπιτα !!!

Τα παιδιά μου τα ξέρω ένα ένα γιατί τα γέννησα εγώ. Να την φτιάξετε είναι μοναδική… Ε όχι και τόσο μοναδική αφού κοπιαρίστηκε από πολλούς…

Έμαθα στην ζωή μου να μην κοιτάω ποτέ τι κάνει ο διπλανός μου. Έτσι ξεκίνησα κι έτσι πορεύομαι στην ζωή μου. Δεν καταδέχομαι να αντιγράψω ποτέ και κανέναν και ο νοών νοήτο ή απλά συνεχίζει να εμπνέεται με δικούς μου τίτλους και άλλους ξηρούς καρπούς».

Η απάντηση του Άκη Πετρετζίκη

Με την σειρά του ο Άκης πόσταρε μια φωτογραφία στα Insta Story και με χιουμοριστικό τρόπο έγραψε:

«Ποιος κάνει την καλύτερη γαλατόπιτα; Εδώ καράβια χάνονται… βαρκούλες αρμενίζουν. Tip: αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλα».

Εμείς Αργυρώ και Άκη σας αγαπάμε, όπως φυσικά και την γαλατόπιτά σας!

Και πάμε να δούμε τώρα πως την φτιάχνουν οι δύο καταξιωμένοι σεφ της καρδιάς μας! 

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Υλικά Συνταγής

  • Για τα φύλλα
  • 7 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 100 γραμ. λιωμένο βούτυρο κρύο
  • Για την κρέμα
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού
  • 5 αυγά
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την επάλειψη
  • 2 αυγά
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  •  

Εκτέλεση

  • Για την παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη κρέμα με σιμιγδάλι.
  • Βάζουμε σε ένα μπoλ τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά.
  • Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη.
  • Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
  • Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο.
  • Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
  • Βουτυρώνουμε μεγάλο στρογγυλό ταψί 38 εκ. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα κρούστας, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα.
  • Πασπαλίζουμε με τη μισή κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο στη μέση, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη κανελοζάχαρη.
  • Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.
  • Φροντίζουμε τα φύλλα που στρώνουμε στο ταψί να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
  • Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ και περιχύνουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
  • Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί, προς τα μέσα πάνω στην πίτα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας.
  • Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη.
  • Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα περίπου, έως ότου ροδίσει καλά

Άκης Πετρετζίκης

Συστατικά

  • 1.120 γρ. γάλα

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 90 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 3 αβγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 90 γρ. βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 αβγό, μεσαίο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 27 εκ. και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το απλώνουμε καλά με μία μαρίζ.

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αβγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 4 ώρες.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και δυόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr