Λοσιόν, ενυδατική, αντηλιακό & γυμναστική! Δεν θα λέγατε όχι στην σωματική άσκηση αν γνωρίζατε πόσο επηρεάζει το δέρμα μας

Η άσκηση συσχετίζεται με μειωμένο άγχος και βελτιωμένη διάθεση

Λοσιόν καθαρισμού, ενυδατική, αντηλιακό και…γυμναστική; Ναι, η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί κλειδί για ένα υγιές δέρμα!

Το δέρμα μας, ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, επηρεάζεται από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών δραστηριοτήτων που ακολουθούμε. Πώς το κάνει όμως αυτό;

Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος

Η αυξημένη ροή του αίματος βοηθά στη «θρέψη» των δερματικών κυττάρων διατηρώντας τα υγιή, καθώς το αίμα που κυκλοφορεί μεταφέρει τα απαραίτητα για τα κύτταρα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το οξυγόνο ή οι βιταμίνες. Μάλιστα, η αυξημένη ροή του αίματος προσφέρει μια αίσθηση φρεσκάδας στο δέρμα, δίνοντάς του μια φυσική λάμψη και ένα γοητευτικό κοκκίνισμα, γράφει η γυμνάστρια Νάντια Μαρκοπούλου στο fmh.gr.

Σημείωση: Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, η άσκηση δεν αποτοξινώνει το δέρμα. Η διαδικασία αποβολής των τοξινών από το σώμα πραγματοποιείται κυρίως από το συκώτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους δερματολόγους, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος βοηθά στην αποβολή ανεπιθύμητων από τον οργανισμό παραπροϊόντων, ενώ έρευνες υποδεικνύουν πως η αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, μετριάζοντας την οξειδωτική βλάβη[1].  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση ενός υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος, που καθρεπτίζεται προς τα έξω.

Η άσκηση συσχετίζεται με μειωμένο άγχος και βελτιωμένη διάθεση

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως η άσκηση επιδρά θετικά σε διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις, με τα οφέλη να είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χρόνιου άγχους και κατάθλιψης[2].

Αυξημένα επίπεδα χρόνιου άγχους έχουν συνδεθεί με:

  • Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής[3].
  • Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα και μειωμένη δερματική επούλωση και επιδιόρθωση[4,5].
  • Επιδείνωση υπάρχοντων φλεγμονώδων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή[3].
  • Αυξημένα επίπεδα νευρικότητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο «πείραγμα» ή ξύσιμο του δέρματος, της ακμής, ή των υπαρχόντων σημαδιών.

Επομένως, η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης που συχνά προκαλείται μέσω της άσκησης, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή και αποφυγή ορισμένων από των παραπάνω καταστάσεων που επιδεινώνονται από το άγχος.

Σημείωση: Εάν πάσχετε από δερματολογικές καταστάσεις όπως ακμή, ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση, ίσως χρειαστεί να γυμναστείτε με προσοχή προκειμένου να προστατεύσετε το δέρμα σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε ακμή καλό θα ήταν να καθαρίζετε το δέρμα σας έπειτα από κάθε προπόνηση, ώστε να μην μπλοκάρουν οι πόροι σας, ενώ αν πάσχετε από ροδόχρους ακμή ή ψωρίαση προτιμήστε προπονήσεις υπό σκιά ή σε δροσερό περιβάλλον. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας όσο το δυνατόν σε πιο χαμηλά και σταθερά επίπεδα, ωφελώντας τις συγκεκριμένες παθήσεις.

Η άσκηση συσχετίζεται με μειωμένα σημάδια γήρανσης

Φαίνεται ότι η άσκηση μπορεί να αντιστρέψει ορισμένες κυτταρικές αλλαγές του δέρματος που οδηγούν σε σημάδια γήρανσης, όπως είναι η μείωση της ελαστικότητας[6] Αν και η άσκηση σίγουρα δεν μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης, εξασθενεί πολλές από τις επιβλαβείς συστηματικές και κυτταρικές επιδράσεις της.

Οι συχνότερες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση είναι ασθένειες που αφορούν τον τομέα της φυσιολογίας και συνεπώς αντίστοιχες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών, όπως είναι η σωματική άσκηση, αποτελούν ιδανική λύση[7]

Συμπερασματικά, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ενός όμορφου, υγιούς δέρματος με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Παρόλα αυτά τα οφέλη της άσκησης χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια, αλλά όπως είναι γνωστό “τά ἀγαθά κόποις κτῶνται”!

Βιβλιογραφία

[1] Radak, Z., Ihasz, F., Koltai, E., Goto, S., Taylor, A.W. & Boldogh,, I. (2014). The redox-associated adaptive response of brain tophysical exercise. Free Radic Res, 48, 84–92.

[2] Guszkowska, M. (2004). Effects of exercise on anxiety, depression and mood. Psychiatria Polska, 38(4), 611-620.

[3] Chen, Y. & Lyga, J. (2014). Brain-Skin Connection: Stress, Inflammation and Skin Aging. Inflamm Allergy Drug Targets, 13(3), 177–190.

[4] Morey, Ν. J., Boggero, I. A., Scott, A. & Segerstrom, S. (2015). Current Directions in Stress and Human Immune Function. Curr Opin Psychol, 5, 13–17.

[5] Nguyen, A. V., & Soulika, A. M. (2019). The Dynamics of the Skin’s Immune System. International journal of molecular sciences, 20(8), 1811.

[6] Crane, J. D., MacNeil, L. G., Lally, J. S., Ford, R. J., Bujak, A. L., Brar, I. K., Kemp, B. E., Raha, S., Steinberg, G. R., & Tarnopolsky, M. A. (2015). Exercise-stimulated interleukin-15 is controlled by AMPK and regulates skin metabolism and aging. Aging cell, 14(4), 625–634.

[7] Garatachea, N., Pareja-Galeano, H., Sanchis-Gomar, F., Santos-Lozano, A., Fiuza-Luces, C., Morán, M., Emanuele, E., Joyner, M.J. & Lucia, A. (2015). Exercise attenuates the major hallmarks of aging. Rejuvenation Research, 18(1), 57–89.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr