Η Ντίνα Νικολάου έχει μια απίθανη συνταγή - Πασχαλινή κουλούρα μπριος γεμιστή με κρέμα και κεράσια

Αν βρείτε φρέσκα κεράσια στην εποχή τους, φυσικά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, αφού αφαιρέσετε πρώτα το κουκούτσι τους

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι super για τσουρέκι, Μύλοι Δάκου
280 ml γάλα, χλιαρό
90 γρ. ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
10 γρ. μαγιά νωπή

Για την κρέμα

4 κρόκοι αυγών
500 ml γάλα
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
15-20 κεράσια σε σιρόπι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Σε ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα, ανακατεύω την μαγιά μέχρι να λιώσει και την αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής όλα τα υλικά και δουλεύω με τον γάντζο μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζω τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να φουσκώσει.

ΒΗΜΑ 2 Για την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το γάλα, την βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Αδειάζω την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και σκεπάζω με μεμβράνη. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει.

ΒΗΜΑ  3 Για την κουλούρα: Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω σε παραλληλόγραμμο φύλλο 30×40 εκ (βλ. σχ. επάνω). Αφρατεύω λίγο την κρέμα με το σύρμα και την απλώνω επάνω στο φύλλο καλύπτοντας μόνο τα 2/3 της επιφάνειας. Σκορπίζω τα κεράσια επάνω στην κρέμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω σε λωρίδες το κομμάτι της ζύμης που δεν έχω καλύψει με κρέμα. Ξεκινάω να τυλίγω τη ζύμη σε ρολό (από την πλευρά της κρέμας) και τελειώνω στην μεριά με τις κομμένες λωρίδες. Γυρίζω το ρολό δίνοντας κυκλικό σχήμα και μεταφέρω την κουλούρα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω για 45 λεπτά να φουσκώσει.

ΒΗΜΑ 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Αλείφω την κουλούρα με το μείγμα κρόκος-γάλα και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr