Γαλατόπιτα με τραγανό τσιπουράτο φύλλο - Μια πεντανόστιμη συνταγή από την Ντίνα Νικολάου
Μια γαλατόπιτα που θα απολαύσετε, αφού τα αρώματα από το τσίπουρο και το πορτοκάλι την κάνουν πολύ ιδιαίτερη. Το φύλλο δεν χρειάζεται να το ανοίξετε πάρα πολύ λεπτό. Αρκεί να εξέχει αρκετά από το ταψάκι για να μπορέσετε να το γυρίσετε σε στεφάνι
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml νερό
30 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. τσίπουρο
20 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
170 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
50 γρ. βούτυρο
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Επιπλέον υλικά
80 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων και των ταψιών
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλα σκόνη
Λίγο αλεύρι, για το άνοιγμα των φύλλων
Ζάχαρη άχνη
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Για την κρέμα: Βάζω σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτω σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αραιώσει ο χυλός και να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
ΒΗΜΑ 2 Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύω με τον γάντζο για 5 λεπτά. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμη. Τυλίγω το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί.
ΒΗΜΑ 3 Για τις γαλατόπιτες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα αφήνω στην άκρη.
ΒΗΜΑ 4 Βάζω το πρώτο κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένο πάγκο και το ανοίγω σε φύλλο διαμέτρου 32-35 εκ. Μεταφέρετε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψάκι (διάμετρο 24 εκ.), αφήνοντας το φύλλο να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Το αλείφω με βούτυρο και πασπαλίζω με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο και το μεταφέρω επάνω από το πρώτο. Βουτυρώνω κι αυτό το φύλλο και πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
ΒΗΜΑ 5 Χτυπάτε με το σύρμα την κρέμα για να αφρατέψει και αδειάζω την μισή ποσότητα μέσα στο ταψάκι με τα φύλλα. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την κρέμα.
ΒΗΜΑ 6 Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα δύο ακόμη κομμάτια ζύμης και την υπόλοιπη κρέμα.
ΒΗΜΑ 7 Αλείφω την κρέμα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με κανέλα και ψήνω τις γαλατόπιτες για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
ΒΗΜΑ 8 Σερβίρω πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr