Πιο fake news… πεθαίνες: Η τεκίλα & το τζιν αδυνατίζουν & επιταχύνουν τον μεταβολισμό - η έρευνα ανύπαρκτου Πανεπιστημίου της Λετονίας!!!
Δήθεν δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Food & Nature...
Τα fake news στο μεγαλείο τους! Όχι η τεκίλα και το τζιν δεν αδυνατίζουν, ούτε επιταχύνουν τον μεταβολισμό, όπως υποστήριζε έρευνα από... ανύπαρκτο Πανεπιστήμιο της Εσθονίας!!!
«Το να πίνεις τζιν μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σου, λένε οι επιστήμονες» ήταν ένας από τους τίτλους που μπορεί να πήρε το μάτι σας το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η μελέτη που τάχα διαπίστωσε ότι ένα σφηνάκι τζιν μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάψετε θερμίδες και να χάσετε βάρος, δεν είναι καν υπαρκτή!
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Sigulda στη Λετονία δήθεν δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Food & Nature, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση των συγκεκριμένων ποτών με το αδυνάτισμα πιθανόν να σχετίζεται με την αντιοξειδωτική δράση του τζιν που έχει να κάνει με τα μούρα αρκεύθου.
Σύμφωνα με το menshealth.com η όλη ιστορία ξεκίνησε από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε αρχικά στη βρετανική ιστοσελίδα, Prima. Ωστόσο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Ελάτε μου όμως που μεγάλα μέσα, όπως η Daily Mail και το The New York Daily News αναπαρήγαγαν μια από τις παραγράφους του συγκεκριμένου κειμένου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί όλη αυτή η σύγχυση.
Στο πρωτορχικό κείμενο αναφερόταν ότι δεν πρόκειται για μια αληθινή είδηση αλλά για ένα αστείο, ωστόσο η ιστορία κοινοποιήθηκε στο Yahoo News UK, χωρίς την συγκεκριμένη υποσημείωση. Μάλιστα, το Yahoo News δημοσίευσε ακόμη μια λίστα με τίτλο "8 ένδοξοι λόγοι για να πιεις περισσότερο τζιν" μετά από αυτό το άρθρο.
Ειδικότερα ο συντάκτης έγραφε: «Μόνο αστείο. Σε περίπτωση που δεν το είχατε μαντέψει, αυτό είναι το πρωταπριλιάτικο αστείο που πολύ θα θέλαμε να ήταν αληθινό! »
Υποτίθεται ότι ο επικεφαλής της έρευνας ήταν η Thisa Lye, ωστόσο το όνομά της δεν εμφανίζεται, σύμφωνα με το iflscience.com, στο PubMed - μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με αναφορές και περιλήψεις για επιστημονικές μελέτες. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δείχνει επίσης ότι το Πανεπιστήμιο της Sigulda και το περιοδικό Food & Nature δεν υπάρχουν!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr