Γιάννης Λουκάκος: Μας φτιάχνει Γαλατόπιτα Μάνης - Ένα παραδοσιακό γλυκό, σκέτο απόλαυση

Ελαφριά και με πλούσια γεύση.

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • γαλατόπιτα
  • ζάχαρη άχνη
  • καραμελωμένο φύλλο
  • καρύδια τριμμένα

Για τη γαλατόπιτα

  • 120 γρ.  κρόκοι αυγών
  • 90 γρ.    σιμιγδάλι ψιλό
  • 90 γρ.    αλεύρι
  • 1 στικ    βανίλια
  • 450 γρ.  κρέμα γάλακτος 
  • 750 γρ.  γάλα 
  • 300 γρ.  ζάχαρη
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 150γρ. καβουρδισμένο βούτυρο 
  • αλάτι

Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας

  • 200 γρ. φύλλο κρούστας
  • 80 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • μέλι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
  • ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
  • ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
  • ΒΟΥΤΥΡΟ
  • ΓΑΛΑ
  • ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
  • ΑΛΕΥΡΙ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Σε ένα πιάτο, τοποθετούμε ένα κομμάτι γαλατόπιτα, προσθέτουμε μερικά από τα καραμελωμένα φύλλα, λίγα τριμμένα καρύδια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για τη γαλατόπιτα

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε με σύρμα τους κρόκους με το σιμιγδάλι, το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα το καβουρδισμένο βούτυρο και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε λίγο πριν το σημείο βρασμού. Χύνουμε το ζεστό μείγμα με το γάλα σιγά – σιγά στο μείγμα με το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ° C μέχρι να πήξει η πίτα (25 λεπτά περίπου). Σερβίρουμε με τα καραμελωμένα φύλλα κρούστας, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και μέλι.

Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας

Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος,  τοποθετούμε το ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Σκεπάζουμε τα φύλλα με χαρτί ψησίματος και με ένα ταψί των ίδιων διαστάσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς κελσίου μέχρι να ψηθεί και να καραμελώσουν τα φύλλα, για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν και τα σπάμε σε ανομοιόμορφα κομμάτια.

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr