Γιάννης Λουκάκος: Ο σεφ μας ταξιδεύει στην Ταϋλάνδη - Κοτόπουλο με λαχανικά και γιαούρτι

Υπέροχες γεύσεις και αρώματα... 

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο με κάρυ και λαχανικά

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς δέρμα, φιλέτο, 2 στήθη
  • 150 γρ. μανιτάρια λευκά, σε μέτριο καρέ
  • 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 8 γρ. σκόρδο σκελίδα, σπασμένη
  • 120 γρ. κολοκύθα, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μέτριο καρέ
  • 14 γρ. λέμονγκρας
  • 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 1 γρ. φύλλα λάιμ
  • 60 γρ. baby σπανάκι
  • 5 γρ. λάιμ, χυμός
  • 2 γρ. βασιλικός φρέσκος, χοντροκομμένος
  • 2 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, χοντροκομμένος
  • 8 γρ. πιπεριές τσίλι, σε φέτες
  • 8 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. γιαούρτι με μυρωδικά και λάιμ

Για το γιαούρτι με μυρωδικά και λάιμ

  • 150 γρ. γιαούρτι 2%
  • 5 γρ. λάιμ, χυμό
  • 6 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, φύλλα
  • 10 γρ. βασιλικός φρέσκος, φύλλα
  • 5 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 γρ. αλάτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ
  • ΣΚΟΡΔΟ
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΘΟΣ
  • ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
  • ΚΟΛΟΚΥΘΑ
  • ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ
  • ΛΕΜΟΝΓΚΡΑΣ (lemongrass)
  • ΤΖΙΝΤΖΕΡ (πιπερόριζα)
  • ΛΑΪΜ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ
  • ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
  • ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
  • ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο με κάρυ και λαχανικά

  • Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν τα στήθη ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 λεπτά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια.
  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα για περίπου 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, τη σελινόριζα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς για περίπου 2 με 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το λέμονγκρας, το τζίντζερ και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει το τζίντζερ για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε για 3 με 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα φύλλα λάιμ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα γυρνώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κοτόπουλο μέσα στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μαγειρευτεί στο εσωτερικό του (τρυπάμε με ένα θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του στη μέση, μέχρι να φτάσει τους 72°C).
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το τσίλι, το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι, τον χυμό λάιμ, ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί το σπανάκι και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στα υγρά και να χυλώσουν ελαφρώς.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες. Σε ένα μπολ σερβίρουμε τα χυλωμένα λαχανικά και προσθέτουμε από πάνω το κοτόπουλο.

Για το γιαούρτι με μυρωδικά και λάιμ

Στον κάδο του μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr