Άκης Πετρετζίκης: Γαλοπούλα στη χύτρα ταχύτητας - το πιο χαρακτηριστικό φαγητό των Χριστουγέννων (βίντεο)

Σε μόλις 2 λεπτά ο σεφ μας δείχνει πως θα μπορέσετε και εσείς γρήγορα και απλά με τη χύτρα ταχύτητας να φτιάξετε αυτά τα Χριστούγεννα την πιο νόστιμη γαλοπούλα και να κάνετε εντύπωση στην οικογένεια και τους φίλους σας που θα σας συντροφέψουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συστατικά

Για το γλάσο

100 γρ. χυμό πορτοκαλιού

150 γρ. μέλι

1 κ.σ. μουστάρδα

50 γρ. κονιάκ

αλάτι

πιπέρι

1 στικ κανέλα

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη γαλοπούλα

3 1/2 κιλά γαλοπούλα

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κλ. δεντρολίβανο

2 κλ. θυμάρι

1 στικ κανέλα

20 γρ. τζίντζερ

1 σκ. σκόρδο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη σάλτσα

2 καρότα

1 κρεμμύδι

2 στικ σέλερι

20 γρ. τζίντζερ

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

1 σκ. σκόρδο

2 κλ. δεντρολίβανο

2 κλ. θυμάρι

100 γρ. κρασί κόκκινο

100 γρ. χυμό πορτοκαλιού

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένα

καρότα baby, βρασμένα

δαμάσκηνα, αποξηραμένα

βερίκοκα, αποξηραμένα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το γλάσο

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το κονιάκ, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει το μέλι και η μουστάρδα.

Βράζουμε 2-3 λεπτά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γαλοπούλα

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στην επιφάνεια εργασίας μας.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της και εσωτερικά, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε με το δεντρολίβανο, θυμάρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το σκόρδο και τον γλυκάνισο.

Δένουμε το πόδια με σπάγκο και μεταφέρουμε μέσα στη χύτρα ταχύτητας.

Για τη σάλτσα

Βάζουμε στη χύτρα τα καρότα, το κρεμμύδι, τα σέλερι και το τζίντζερ σε μεγάλα κομμάτια.

Προσθέτουμε τους γλυκάνισους, το σκόρδο, δεντρολίβανο, το θυμάρι, το κρασί, τον χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.

Κλείνουμε το καπάκι, τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη (2) και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.

Αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε το καπάκι και κλείνουμε τη φωτιά.

Για τη σύνθεση

Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από τη χύτρα ταχύτητας και τη βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά για να πάρει χρώμα.

Παράλληλα, σουρώνουμε τη σάλτσα από τη χύτρα ταχύτητας σε ένα κατσαρολάκι. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε σε μια κούπα 2 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρότα baby βρασμένα και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr