Ντίνα Νικολάου: Γαλατόπιτα με αφράτη, βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού και αμύγδαλα - απλά πεντανόστιμη

Μια γαλατόπιτα, όνειρο που γίνεται πολύ γρήγορα και τρώγεται ακόμη γρηγορότερα. Το ίδιαιτερο ψήσιμο στο φύλλο κάνει τη διαφορά…

Υλικά

Για τα φύλλα

6 φύλλα κρούστας
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, ΗΛΙΟΣ
170 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
50 γρ. βούτυρο
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Επιπλέον υλικά

80 γρ. αμύγδαλα, φιλέ
Κανέλα σκόνη
Ζάχαρη άχνη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Βάζω σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτω σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αραιώσει ο χυλός και να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Για τη γαλατόπιτα

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Στρώνω 3 φύλλα το ένα επάνω στο άλλο φροντίζοντας να τα ραντίσω μεταξύ τους με λίγο λιωμένο βούτυρο. Τα μεταφέρω στη λαμαρίνα και τα ψήνω για 6-7 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα αφήνω να κρυώσουν.

Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκ. Θρυμματίζω με τα χέρια μου τα φύλλα και στρώνω τη μισή ποσότητα στη βάση. Απλώνω τη μισή ποσότητα της κρέμας. Στρώνω τα υπόλοιπα θρυμματισμένα φύλλα και την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζω με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Αφήνω την γαλατόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρω σε πιατέλα. Πασπαλίζω με κανέλα και ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr