Άκης Πετρετζίκης: Μας δείχνει πως να φτιάξουμε φανταστικό Carrot cake - Θα το λατρέψουν τα παιδιά σας (βίντεο)

Ένα υπέροχο γλυκό! 

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

600 γρ. καρότα

225 γρ. σπορέλαιο

375 γρ. ζάχαρη καστανή

5 αβγά

375 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. κοφτή σόδα μαγειρική

3/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

3/4 κ.γ. γαρίφαλο

1 κ.σ. κανέλα

Για το frosting

125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

500 γρ. τυρί κρέμα, κρύο, από το ψυγείο

Για το σερβίρισμα

παστέλι, κομμένο σε κομμάτια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 
  • Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα μέσα σε ένα μπολ.
  • Τρίβουμε μέσα τα καρότα περνώντας τα από τον χοντρό τρίφτη.
  • Τα τυλίγουμε στην πετσέτα και τα στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία των καρότων.
  • Βάζουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τα αβγά, και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα καρότα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα 2 μείγματα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 φόρμες με διάμετρο 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν για 1 ώρα πάνω σε μια σχάρα.

Για το frosting

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε λίγο από το frosting στην πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το παντεσπάνι.
  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε την πάνω πλευρά από τα παντεσπάνια ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη επιφάνεια. Δεν την πετάμε! Την κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Στήνουμε τα παντεσπάνια με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.
  • Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε με ένα κουτάλι το 1/3 από το frosting.
  • Στο κέντρο βάζουμε λίγα κομμάτια από το παντεσπάνι που κόψαμε ώστε να πατήσει από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι χωρίς να απλώσει η κρέμα.
  • Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνουμε 1/3 από το frosting, και βάζουμε λίγα κομμάτια από το κομμένο παντεσπάνι.
  • Στο τέλος βάζουμε και το τρίτο παντεσπάνι και απλώνουμε το υπόλοιπο 1/3 από το frosting.
  • Σερβίρουμε με τα κομμάτια από το κομμένο παντεσπάνι και με κομμάτια από παστέλι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr