Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Στριφτόπιτα γλυκιά με σοκολάτα και βανίλια - Απολαύστε το κι αναστενάξτε από την υφή στο στόμα και τη γεύση
Τραγανά, λεπτά φύλλα και εύκολη κρέμα βανίλια, σοκολάτα και πραλίνα να μπλέκονται γλυκά και ξεμυαλιστικά.
Υλικά Συνταγής
-
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
- 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κλωνάρι βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 400 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 150 γραμ. πικρή σοκολάτα σε σταγόνες ή ψιλοκομμένη
- 200 γραμ. σοκολάτα πραλίνα ή γάλακτος ψιλοκομμένη
- 100 γραμ. αλεσμένα φουντούκια
- 6 κ.σ πραλίνα φουντουκιού
- λίγο βούτυρο για το ταψί
-
Για το σερβίρισμα
-
άχνη ζάχαρη και κακάο
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
- Για τη γλυκιά στριφτόπιτα με σοκολάτα και βανίλια, προθερμαίνουμε πρώτα τον φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα, στους 200 βαθμούς C.
- Χαράζουμε τη βανίλια στην μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου. Βγάζουμε ένα ένα φύλλο πάνω στον πάγκο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο και το σουρώνουμε σε πλισέ σαν βεντάλια και έπειτα το στρώνουμε σε σαλίγκαρο σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψί 32 εκατοστών ή παραπλήσιο μέγεθος (μέχρι και 36 εκατοστών).
- Ξεκινάμε το στήσιμο του σαλίγκαρου από το κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σουρωμένα πλισέ φύλλα στον σαλίγκαρο μέχρι να γεμίσουμε όλο το ταψί. Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα ραντίζουμε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές από το βούτυρο.
- Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς, για να ροδίσουν ελαφρά.
- Με προσοχή βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Πασπαλίζουμε τα ψημένα φύλλα με την κουβερτούρα, την σοκολάτα γάλακτος και τα φουντούκια. Προσθέτουμε με μικρό κουτάλι την πραλίνα σε κουταλιές εδώ κι εκεί πάνω στα φύλλα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι, χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το υγρό μείγμα πάνω στα ψημένα φύλλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
- Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε για λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε κομμάτια και αχνίζουμε με άχνη και κακάο.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr