Γαλλία - Εκλογές: 48 εκ ψηφίζουν για την επανεκλογή Μακρόν ή νέο-α Πρόεδρο; Ο πρώτος γύρος σήμερα, κάλπες & στις 24 Απριλίου

Εδώ και εβδομάδες, δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη αποχή

Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) στην μητροπολιτική Γαλλία, ενώ λόγω της διαφοράς της ώρας σε ορισμένα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα έχουν ανοίξει ήδη από χθες Σάββατο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Στη Γαλλία οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες.

Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος. Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται, αφού η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική και όσοι έχουν κορωνοϊό δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. 

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Εδώ και εβδομάδες, δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη αποχή και εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν θα έρθει πρώτος, ακολουθούμενος από την Λεπέν, όπως συνέβη στις προεδρικές εκλογές του 2017, ενώ ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα έρθει τρίτος.

Διάφορες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η Λεπέν και ο Μελανσόν παρουσιάζουν εδώ και μέρες δυναμική ανόδου, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά με τον Μακρόν, ο οποίος εισήλθε αργά στην προεκλογική εκστρατεία.

Η αποχή, σε συνδυασμό με το γεγονός, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, κάνει το παιγνίδι ακόμη πιο αμφίρροπο.

Πέραν της τριάδας, οι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας δείχνουν να μένουν πίσω, κυρίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο άλλος υποψήφιος της ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.

Στον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Μακρόν, αλλά με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν, γεγονός το οποίο επιτρέπει τη σκέψη ότι είναι εφικτή μια νίκη της υποψήφιας της ακροδεξιάς, η οποία, στην περίπτωση αυτή, θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα καταλάβει τον γαλλικό προεδρικό θώκο.

Με τον πρώτο γύρο κλείνει η προεκλογική εκστρατεία μηνών από την οποία απουσίασαν μεγάλα διακυβεύματα, ιδιαίτερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η αγοραστική δύναμη, αντιθέτως, εγγράφηκε ως η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων, ειδικά διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τον πληθωρισμό, διαβρώνοντας λίγο ακόμη τις οικονομικές δυνατότητες πολλών Γάλλων σε επισφάλεια.

Δείτε επίσης: To Eirinika σε αποκλειστικό ρεπορτάζ για τις γαλλικές εκλογές - Τι μας είπε η διάσημη δημοσιογράφος Christine Ockrent & δύο αναλυτές

Η αποχή θα είναι κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η αποχή-ρεκόρ της 21ης Απριλίου του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί να καταρριφθεί, ή να ξεπεράσει αυτό του 2017 (22,2%), το οποίο ήταν επίσης υψηλό.

Η Μαρίν Λεπέν επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη, όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου απηύθυνε το σύνθημα προς τους ψηφοφόρους της αριστεράς για μια "χρήσιμη" ψήφο υπέρ του, παρά προς όφελος πολλών άλλων υποψηφίων του χώρου, όπως ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό ή ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο νίκης της ακροδεξιάς, μερικοί υποψήφιοι έχουν ήδη ανακοινώσει τη θέση που θα υιοθετήσουν σήμερα το βράδυ: Ο Ρουσέλ θα υψώσει τοίχο απέναντι στην Λεπέν, η Πεκρές δεν θα δώσει κατεύθυνση, αλλά θα πει ποιον θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο, ο Μακρόν, ο οποίος αναγνωρίζει πως εισήλθε αργά στην προεκλογική εκστρατεία, καλεί συνεχώς από τις αρχές Απριλίου σε "κινητοποίηση" κατά της "αποδαιμονοποιημένης" ακροδεξιάς, ενώ την Παρασκευή σημείωσε ότι διακατέχεται περισσότερο από "πνεύμα κατάκτησης παρά από πνεύμα ήττας".

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

Από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και έως το κλείσιμο της κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας υπάρχει η λεγόμενη «σιγή ασυρμάτου», δηλαδή απαγορεύεται οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα. Στη Γαλλία επιτρέπεται η ψήφος με εξουσιοδότηση ενώ υπάρχουν και Γάλλοι που δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Πρόκειται για τους 4.500 Γάλλους που κατοικούν στην Σαγκάη της Κίνας όπου ως γνωστό υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Στη Γαλλία πάντως οι ψηφοφόροι δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα, ενώ θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και όσοι έχουν κορονοϊό. Γι' αυτό άλλωστε και οι αίθουσες θα αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως.

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι 5 βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Εμανουέλ Μακρόν

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Coex Thomas (@thomascoex)

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,

Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ

Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές

Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής

Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς

Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση

Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%

Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο

Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών

Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει:

Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας

Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ' αποδοχών

Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.

Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα

Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση

Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος

Βαλερί Πεκρές

Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Εγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.

Προτείνει:

Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

Αύξηση μικρών μισθών κατά 10%

Φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ

Κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία)

Να κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ερίκ Ζεμούρ

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006).

Αυτή η προεδρική του εκστρατεία είναι η πρώτη.

Προτείνει:

Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση,

Να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών»

Μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων,

Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος

Μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων,

Απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr