Ντίνα Νικολάου: Μακαρονόπιτα με μανιτάρια - Το πράσο δίνει γλύκα και ο δυόσμος το άρωμα της άνοιξης
Απόλυτα χορταστική μακαρονόπιτα με σάλτσα μανιταριών και γραβιέρα
Υλικά
- 1 πακέτο Μακαρόνι Νο 2 ΗΛΙΟΣ
- 4 αυγά
- 300 γρ. φρέσκο γάλα
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα της φόρμας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 800 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκια, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο (μόνο τα φύλλα)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Βράζω το μακαρόνι αλ ντέντε, σε άφθονο αλατισμένο νερό υπολογίζοντας 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζω και τα ξεβγάλω με κρύο νερό και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάω σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω στα μακαρόνια την γραβιέρα και το μίγμα των αυγών. Ανακατεύω μαλακά.
Για τη γέμιση
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνω μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Προσθέτω τα μανιτάρια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και σοτάρω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη μέχρι να κρυώσουν για λίγο. Προσθέτω τον ψιλοκομμένο δυόσμο, την γραβιέρα και λίγο αλάτι.
Για την συναρμολόγηση και το ψήσιμο
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Αλείφω στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. με ελαιόλαδο. Στρώνω τη μισή ποσότητα μακαρονιών, απλώνω την γέμιση με τα μανιτάρια και στρώνω και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Όσο από το μείγμα των αυγών μείνει στο μπολ το αδειάζω επάνω στην πίτα.
Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα. Αποσύρω από το φούρνο, και το αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά. Ξεφορμάρω την πίτα σε πιατέλα και για να την σερβίρω την κόβω σε κομμάτια.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr