Γιάννης Λουκάκος: Πρωτότυπο κέικ με πολέντα και καραμελωμένο ανανά
Κέικ για φόρμα 11Χ34 εκατοστά.
ΥΛΙΚΑ
Για τον καραμελωμένο ανανά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. ανανάς, σε λεπτές φέτες
- λίγο νερό
Για το κέικ και το τελείωμα του πιάτου
- 170 γρ. πολέντα
- 170 γρ. αλεύρι μαλακό
- 105 γρ. ζάχαρη
- 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 4 γρ. αλάτι
- 200 γρ. γάλα
- 10 γρ. ξύσμα λεμονιού
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 80 γρ. νιφάδες καρύδας
- παγωτό βανίλια
Eυχαριστούμε το Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.
Για τον καραμελωμένο ανανά
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια καραμέλα σκούρα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η καραμέλα. Ρίχνουμε την καραμέλα στον πάτο της φόρμας και από πάνω, στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του ανανά.
Για το κέικ και το τελείωμα του πιάτου
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σ' ένα μπολ και αναμειγνύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα με τον καραμελωμένο ανανά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε το κέικ σε φέτες και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.
Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr