Ντίνα Νικολάου: Συνταγή για καροτόσουπα με μπέικον - ελαφριά και πολύ νόστιμη πρόταση
Ένας καλός τρόπος να «δέσουμε» μια πολτοποιημένη σούπα είναι να ρίξουμε στο τέλος του μαγειρέματος έναν φρέσκο κρόκο αυγού, τον οποίο θα μαγειρέψουμε με τη μέθοδο της καρμπονάρα
Υλικά
- 8 φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένες στη μέση
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
- 1 κιλό τρυφερά καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 1.200 ml ζωμός κρέατος (ή λαχανικών)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
- 100 γρ. γιαούρτι, ή ξινόκρεμα
Για το σερβίρισμα
- 4 - 6 κουτ. σούπας γιαούρτι (ή ξινόκρεμα)
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Βάζω μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω το μπέικον και το καβουρδίζω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει το λίπος του. Τότε, ρίχνω τα κρεμμύδια και τα σοτάρω στο λίπος του μπέικον για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
Προσθέτω τις κομμένες πατάτες και τα καρότα και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να λαδωθούν καλά. Σβήνω με το ζωμό και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω τη σούπα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και την πολτοποιώ στο μπλέντερ.
Ρίχνω ξανά τη σούπα στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτω τον κρόκο και το γιαούρτι (ή την ξινόκρεμα) και αρχίζω να ανακατεύω αμέσως με το σύρμα, έντονα και ασταμάτητα. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο το μαγείρεμα για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να σταματήσω το διαρκές ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι η σούπα να «δέσει» και να μην στερεοποιηθεί ο κρόκος γιατί θα μοιάζει με κομματιασμένη ομελέτα.
Σερβίρω αμέσως και, σε κάθε μερίδα, βάζω από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι (ή ξινόκρεμα) και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr