Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Κοτόπουλο με αρώματα Μαρόκου - ένα χορταστικό και πεντανόστιμο φαγητό

«Το ρας ελ Χανούτ είναι από τα αγαπημένα μου μείγματα μπαχαρικών που ανακάλυψα στα ταξίδια μου στη Βόρεια Αφρική» λέι η Ντίνα Νικολάου. Αναζητήστε το στα μεγάλα μπαχαράδικα!

Υλικά

  • 1 ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο
  • 6 χοντρά καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό, ακέρωτο
  • 1 λεμόνι βιολογικό, ακέρωτο
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας ρας-ελ-χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών)*
  • 2 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • Χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 3-4 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 5-6 κλαδάκια θυμάρι + 2-3 επιπλέον για την επιφάνεια
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα μπαχαρικά (ρας ελ χανούτ, κύμινο, κάρι, πάπρικα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πλένω το κοτόπουλο, το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζω καλά (μέσα έξω) με τα μισά μπαχαρικά. Αλείφω εσωτερικά με τη μουστάρδα, κάνοντας ελαφρύ μασάζ.

Βάζω σε μια βαθιά γάστρα τα καρότα, το πορτοκάλι και το λεμόνι κομμένα σε σκελίδες και το σκόρδο. Πασπαλίζω με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου. Τοποθετώ επάνω στα λαχανικά το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω και προσθέτω τους αστεροειδής γλυκάνισους.

Γεμίζω την κοιλιά με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό) και ρίχνω και λίγα επιπλέον κλαδάκια θυμαριού επάνω στο κοτόπουλο. Ραντίζω με το χυμό και το ελαιόλαδο και προσθέτω στη γάστρα (όχι επάνω στο κοτόπουλο), 1 φλιτζάνι νερό.

Βάζω τη γάστρα στο φούρνο και ψήνω για 15 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 2 ώρες. Στα μισά περίπου του χρόνου ψησίματος, ελέγχω αν χρειάζονται επιπλέον υγρά και προσθέτω λίγο νερό ακόμη.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr