Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Πάπια με πορτοκάλι στο φούρνο - Το τέλειο γιορτινό πιάτο!

Οι καλεσμένοι σας θα ξετρελαθούν! 

Υλικά 

Για την πάπια με πορτοκάλι στο φούρνο

  • 1 πάπια γυρω στα 2 κιλά καθαρισμένη έτοιμη για μαγείρεμα

  • 2 lt ζωμό κότας

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 μανταρίνι ακέρωτο

  • 1 πορτοκάλι μέτριο ακέρωτο

  • 1 κλαδάκι θυμάρι

  • 2 κ.σ. κονιάκ

  • Για το γλασάρισμα

  • 1 κ.σ. μέλι

  • 1 κ.σ. πορτοκάλι

  • 1 κ.σ. υγρά ψησίματος

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πάπια με πορτοκάλι στο φούρνο

  • Αφήνουμε το πουλερικό στον πάγκο εργασίας για 30 λεπτά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε χαρακιές επιφανειακές στο δέρμα της πάπιας. Με προσοχή, δεν τρυπάμε το κρέας.
  • Μπορούμε και με ένα πιρούνι να τρυπήσουμε επιφανειακά το δέρμα σε μερικά σημεία.
  • Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε το λίπος της πάπιας να φύγει κατά το μαγείρεμα.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι.
  • Βάζουμε την πάπια στον καυτό ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Βράζουμε για περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει ο ζωμός.
  • Βγάζουμε την πάπια από το ζωμό.
  • Την αφήνουμε σε σχάρα για λίγο να κρυώσει ελαφρά.
  • Ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί εξωτερικά.
  • Αλατοπιπερώνουμε την πάπια.
  • Κρατάμε 5 με 6 κουταλιές από το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια του ζωμού.
  • Το ρίχνουμε σε βαθύ ταψί 32 εκατ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο να κάψει καλά στους 200°C βαθμούς στον αέρα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία ή προτελευταία σχάρα του φούρνου.
  • Τον υπόλοιπο ζωμό τον χρησιμοποιούμε αν θέλουμε σε ψητές πατάτες φούρνου, γίνονται πεντανόστιμες.
  • Κόβουμε τα φρούτα σε κομμάτια με τη φλούδα τους.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και το θυμάρι.
  • Ανακατεύουμε.
  • Γεμίζουμε την κοιλιά της πάπιας με προσοχή.
  • Αυτό θα δώσει στην πάπια μοναδικά αρώματα.
  • Αφού στραγγίσει η πάπια τη βάζουμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω να το βλέπουμε.
  • Ψήνουμε την πάπια για 20 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι την μαρμελάδα πορτοκάλι και 1 κουταλιά από τα υγρά του ταψιού.
  • Αλείφουμε την πάπια ολόγυρα με το μίγμα ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον .
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Σκεπάζουμε την πάπια και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να ανακτήσει τα υγρά της.
  • Τη σερβίρουμε ολόκληρη σε πιατέλα και γαρνίρουμε με αποξηραμένα φρούτα γλασέ.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr