Ντίνα Νικολάου: Ψημένη κρέμα με καραμελωμένα αμύγδαλα - ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο γλύκισμα
Θυμίζει πολύ την κρέμα καραμελέ αλλά τα αμύγδαλα κάνουν την διαφορά.
Υλικά
- 480 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
- 300 ml γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 λοβό βανίλια
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
- 75 ml νερό
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τα αμύγδαλα
Βάζω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνω τα αμύγδαλα και ανακατεύω συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Στην αρχή, η ζάχαρη θα κρυσταλλώσει και θα κολλήσει στα αμύγδαλα.
Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να καραμελώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τα αμύγδαλα με την καραμέλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει και να σκληρύνει.
Για την κρέμα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους σπόρους και το λοβό της βανίλιας. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός και αποσύρω από τη φωτιά.
Βάζω σε ένα μπολ τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτω το ζεστό γάλα σε αργή ροή χωρίς να σταματήσω το χτύπημα γιατί θα πήξουν τα αυγά.
Αφού ενσωματωθεί όλο το γάλα, τοποθετώ ένα σουρωτήρι σε ένα πυρίμαχο σκεύος και σουρώνω εκεί το μείγμα. Μεταφέρω το σκεύος σε ένα βαθύ ταψί και γεμίζω το ταψί με νερό (μπεν μαρί).
Βάζω με προσοχή το ταψί στο φούρνο και ψήνω για 50 λεπτά. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δω ότι μειώνεται πολύ το νερό, ξαναγεμίζω με λίγο καυτό νερό. Αποσύρω την κρέμα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει και να σφίξει.
Για το σερβίρισμα
Σπάω τα καραμελωμένα αμύγδαλα και μικρά κομμάτια και τα πασπαλίζω επάνω στην κρέμα.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr