Άκης Πετρετζίκης: Κατσικάκι με πατάτες, της γιαγιάς - ένα από τα πιο αγαπημένα οικογενειακά φαγητά (βίντεο)

 

Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό είναι το κατσικάκι με πατάτες της γιαγιάς στον φούρνο! Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό!

Συστατικά

Για τις πατάτες

  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το κατσίκι

  • 2 κιλά κατσίκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 150 ml νερό
  • 50 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σερβίρισμα

ρίγανη, φρέσκια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις πατάτες

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο, το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τη ρίγανη, και ανακατεύουμε. 
  • Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια κρατώντας τη φλούδα τους, τις ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να μαριναριστούν καλά. 
  • Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28x36 εκ. και κρατάμε λίγη μαρινάδα στο μπολ. 
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μεταφέρουμε στο ταψί. 
  • Πασπαλίζουμε τις πατάτες με το αλάτι και το πιπέρι. 

Για το κατσίκι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κατσίκι σε μεγάλα κομμάτια.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και τα απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλο το κρέας ώστε να απλωθούν παντού. 
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία με το μαχαίρι και βάζουμε από 1 φέτα σκόρδου μέσα στις εσοχές που έχουμε δημιουργήσει. 
  • Μεταφέρουμε το κατσίκι στο μπολ με τη μαρινάδα που κρατήσαμε από τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, ώστε να μαριναριστεί καλά. 
  • Τοποθετούμε το κατσίκι στο ταψί πάνω από τις πατάτες με τη μεριά της πέτσας προς τα πάνω.
  • Ρίχνουμε το νερό και μοιράζουμε το βούτυρο πάνω από κάθε κομμάτι κρέατος.
  • Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε στον φούρνο. 
  • Ψήνουμε για 2 ώρες, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. 
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr